Nykarlebys Lucia 2009

Många ville se lucia.

Luciakröningen följdes av en ovanligt stor publik både i Karleby, Jakobstad och Nykarleby.På bilden Nathalie Wingren med tärnorna Julia Dahlqvist och Johanna Kronqvist.


Många kom för att se lucia i Nykarleby

Ovanligt många Nykarlebybor strålade samman till torget för att följa luciakröningen på söndag kväll.

Luciatåget ringlade med fackelbärare och ryttare genom staden. Till tonerna av Nykarleby manskör kröntes slutligen lucian Nathalie Wingren och tärnorna Julia Dahlqvist och Johanna Kronqvist på torget.
     Arrangörerna, stadens tre lionsklubbar, bjöd på värmande glögg och pepparkakor i snålblåsten, innan luciafirarna fortsatte till Jeppo, där luciafesten hölls i ungdomshuset.
     Stadsdirektör Gösta Willman passade också på att traditionsenligt utlysa julfred över Nykarleby.


Många Nykarlebybor kantade vägen där lucian Nathalie Wingren och tärnorna Julia Dahlqvist och Johanna Kronqvist drog fram i hästsläde följda av lionsbröderna i fackeltåg och hästryttare.

Britt Sund, Österbottens Tidning den 14 december 2009.

 

Nathalie Wingren Nykarlebylucia

I luciavalet i Nykarleby har drygt 1 700 röster getts. De flesta rösterna fick Nathalie Wingren som kröns till lucia på söndag kväll. Till centrumflickan Nathalie Wingrens tärnor röstade Nykarlebyborna fram Julia Dahlkvist från Jeppo och Johanna Kronqvist från Forsby.
      Luciakröningen på torget börjar klockan 18.00 på luciakvällen. På torget bjuder också arrangörerna, de tre lionsklubbarna i Nykarleby, på glögg och pepparkakor.
      Själva luciafesten hålls i Jeppo. Festen startar klockan 19.30 i Jeppo UF, där bland andra Nina Lassander medverkar i luciaprogrammet.Nathalie Wingren.

Britt Sund

Österbottens Tidnings webbbupplaga Superlokalt den 13 december 2008.Lucia Nathalie Wingren med tärnorna Julia Dahlkvist från Jeppo och Johanna Kronqvist från Forsby.
Lucia Nathalie Wingren med tärnorna Julia Dahlkvist från Jeppo och Johanna Kronqvist från Forsby.


Det var också traditionsenlig Luciakväll på museumet.
Det var också traditionsenlig Luciakväll på museet.

Foto: Lars Pensar.Luciaföljet på torgscenen.
Lucia Lovisa Haglund.

Man har ju inget ärende till torget då det är kallare än 10 grader för att se på en lucia. Nej, de kommer på hembesök, bjuder på egna pepparkakor, och tar en själv också förän alla är slut.
     Glöggen får farmor och farfar bestå sig på själva. Men blotta besöket värmer ju mer än glögg.

Text och foto: Stig Haglund.


Läs mer:
2010 års Lucia: Johanna Juselius.
Övriga Lucior.
(Inf. 2009-11-21, rev. 2012-04-27.)