Marita Melander kallades för prinsessan av sina skolkompisar när hon växte upp.
– Jag var 14 år och skämdes, säger Marita.
– Nu är det jag som råkar ut för samma sak, säger Maritas 17-åriga dotter Linnea.
Men mina kompisar tycker mest att det är häftigt att jag är släkt med kungen, och Victoria.
Text och bild: JAN-OLOF JONSSON
De sitter hemma hos Maritas storasyster Rosita Forsberg i Vankiva norr om Hässleholm i Skåne och berättar. Med kring köksbordet finns också brodern Stig Forsberg.
Det är släktträff i en gren av familjen Bernadotte. För precis som den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte, som blev kung Karl XIV Johan, är anfader till vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf är han också farfars farfars farfar till Rosita, Marita och Stig.
De tre syskonen kan historien in i minsta detalj. Det såg deras pappa Tage Forsberg till. Han intresserade sig mycket för släktskapet och försökte få kungahuset att acceptera sina släktingar. Men tyvärr fick han inget gensvar innan han gick bort.
Kungen hade tråkigt
Det hela började hösten 1811. I Stockholm satt kronprins Karl Johan och hade det tråkigt. Visserligen hade han nått så långt i karriären som en ofrälse från södra Frankrike rimligen kan nå. Men hans gemål kronprinsessan Desideria hade flytt tillbaka till Frankrike undan mörkret, kylan och tungsinnet i sitt nya hemland och han var ensam.
Då föll Karl Johans ögon på hovfröken Katharina Forsberg. Tycke uppstod och 22 juli året efter födde Katharina sonen Karl Johan. Men då var Katharina redan förpassad från det kungliga slottet till Karlbergs krigsakademi där hon fick jobb som tvätterska. Desideria hade återvänt till Sverige och då passade det sig inte att ha Katharina med en växande mage i slottsgemaken. Så småningom flyttade Katharina med sin son till Nykarleby i Österbotten i Finland. Kronprinsen och sedermera kungen var mannen i hennes liv och hon förblev ogift.
Stig visar tidningsklipp från 1970-talet om bensinmacksägaren i Vaggeryd, där familjen då bodde, som är släkt med kungen.
Tanterna neg för oss
|
Stig Forsberg, Rosita Forsberg, Marita Melander och Linnea Melander – alla är de släkt med kungen.
|
– Det var bra reklam för macken, många tankade där för att få en skymt av pappa, berättar Rosita. – Och gamla damer började niga för oss, skrattar Marita.
När Bemadotteättlingama i rakt nedstigande led från Tage Forsberg samlas så blir de ett 40-tal personer. Och alla ättlingar efter ”stamfadern” Karl Johan Forsberg är sannolikt flera hundra.
– Farfar hade l4 syskon och pappa fem, och alla fick barn, säger Stig.
Men Rosita, Marita, Stig och Linnea är inte ensamma om att kunna rita ett släktträd där även kronprinsessan Victoria, Madeleine och Carl-Filip finns med. I Österbotten finns en lång rad ättlingar till Katharina Forsberg.
Och den gode Karl Johan hade säkert fler frillor, och fler ättlingar än efter den här släktgrenen och den officiella. För hans äkta maka Desideria försvann så fort tillfälle gavs till varmare trakter, och umgänget med maken skedde då brevledes. Och i trakterna kring Kristianstad lär också många ha en droppe blått blod i ådrorna från kungarna Oskar I och Karl XV som ofta var gäster på Bäckaskogs slott. |