Familj
Systrarna som har kungliga släktband
Personligt Den kungliga förlovningen är fortfarande förstasidesstoff i var och varannan tidning.
Rosita Forsberg och Marita Melander är intresserade av släktforskning och är glada över släktbanden med 1800-talskungen Karl XIV Johan. Foto: JÖRGEN ALSTRÖM
Den kungliga förlovningen är fortfarande förstasidesstoff i var och varannan tidning. Bernadottesläkten ser ut att leva vidare och extra glada för det är Rosita och Marita, som båda känner varmt för kungahuset – inte minst på grund av släktskapet. Deras pappa Tage Forsberg var sonsons sonsons son till marskalken Jean Baptiste Bernadotte från Frankrike – vårt kungahus stamfader. När han besteg tronen i Stockholm i början på 1800-talet blev han kung Karl XIV Johan.
Tage Forsberg, som bodde i Hästveda, hade full koll på släktskapet. – Pappa var väldigt intresserad av släktforskning, säger Rosita, som bor ett stenkast från ån i Vankiva, och dukar fram kaffe och favoritbakverket butterkaka. Några foton ligger på bordet. Tage gick bort i september 2007, 87 år gammal, men på bilderna där han i sin krafts dagar står på slottstrappan i Stockholm är han slående lik prins Bertil. Bilderna togs av en fotograf till ett reportage om ”Bensinförsäljaren som är en äkta Bernadotte”. – Reportern klädde upp honom i likadana kläder som prins Bertil brukade bära och då syntes verkligen likheten, säger Marita, som efter att reportaget publicerades upplevde hur attityden till familjen förändrades. Familjen bodde i Vaggeryd i Småland – där Marita fortfarande har sina bopålar. – Folk kom körande och skulle tanka på vår mack för att få en skymt av oss. Vissa neg! Själv hade jag försökt ta en radio på avbetalning utan att det gick. Men när reportaget varit i tidningen så hade jag kunnat ta tio om jag hade velat. Marita skrattar. Fortfarande märker de av ett intresse för släktbanden med kungafamiljen. Då och då blir de intervjuade och snart drar ett tv-projekt igång där en mängd ättlingar till kungafamiljen ska samlas.
Hur ser då släktskapet ut med de blåblodiga kungligheterna i Stockholm? Allt började egentligen i Stockholm hösten 1811 där kronprins Karl Johan, alltså Jean Baptiste Bernadotte, då befann sig. Han kände sig förmodligen lite ensam eftersom hustrun Desideria flytt tillbaka till hemlandet Frankrike och hans blickar föll på hovfröken Katharina Forsberg. Hon blev gravid – men fick snart lämna slottet eftersom Desideria skulle komma tillbaka. Katharina blev tvätterska på Karlbergs krigsakademi innan hon så småningom flyttade till Nykarleby i Österbotten i Finland.
Sonen som föddes den 22 juli 1812 fick namnet Karl Johan efter sin far och även om de inte levde tillsammans glömde kungen inte sin son. I ett brev, som pojken får i tonåren, ombeds han att komma till Stockholm och bosätta sig på slottet. Karl XIV Johan hade sett sin son och även likheterna dem emellan. Men konungen avvisas på grund av den behandling han utsatte Katharina för. ”När hon inte blev accepterad vill jag inte heller bli det”.
Karl Johan Forsberg stannade kvar i Österbotten och drygt hundra år senare, i december 1919, föddes Tage Forsberg, Rosita och Maritas pappa. 18 år gammal tog han värvning för att kämpa i Finska vinterkriget. – Upplevelserna där följde honom hela livet. Han hade mardrömmar in i det sista, säger Rosita.
Intresset för släktforskning var stort hos Tage och det har gått i arv till både Rosita, Marita och deras bror Stig liksom Maritas dotter Linnéa, som är 17 år, och tycker att det är häftigt att det finns kungligt blod i deras familj. Hon berättar gärna för sina kompisar om släktskapet – något Marita också gjorde som skolflicka. – Men mina klasskamrater trodde jag ljög! Om intresset för släktforskning går i arv kommer det i framtiden att dyka upp andra intressanta namn i det Forsbergska släktträdet – som exempelvis välkända fotbollsspelaren och IFK Göteborg-tränaren Stefan Rehn. Men det är en annan släktforskarhistoria.
|