Nykarlebystjärnan kan ha varierande utseende
och antal uddar kan vara från fyra till sju.

[Fyruddig har jag ej ännu sett, men det finns kanske.]
 

Nykarleby har
sin egen stjärna

Invånarna i finlandssvenska Nykarleby kallar gärna sin stad för Nordens Betlehem. Och det finns en anledning till det. Precis som Betlehem är Nykarleby känt för sin speciella stjärna.


Sjöfartsstaden Nykarleby stad grundades på 1600-talet i gammal svenskbygd i Österbotten. På platsen har det dock funnits bebyggelse ända sedan medeltiden. Den ursprungliga byn kallades Leppo by, eller Lappabi, och omnämns första gången 1375.

I mitten av 1800-talet brann större delen av staden ner, men byggdes snabbt upp enligt en ny stadsplan. Men då handeln sökte sig andra vägar tog Jakobstad över positionen som regionens stora centralort, och Nykarleby förblev en småstad. 2021 hade kommunen omkring 7500 invånare och drygt 86 procent har svenska som modersmål.

 
Hängande lanternor

Stadens speciella adventsstjärna, Nykarlebystjärnan, har sitt i ursprung i sjömanslanternor och stadens sjöfartstraditioner med rötter i 1700-talet. Lanternorna hängdes då på en stång vid porten till gården när sjömännen väntades hem till julen, då isarna började lägga sig.

Redan på 1830-talet omnämns traditionen av självaste Zacharias Topelius, som i sin dagbok skrev:

”Men nu, men nu! mera ljus! mera ljus! Lanternor och stjernor och ljus i hvart hus! Båd' ute och inne — du lätta sinne! du lustiga lif, ditt glädtiga minne ej nånsin försvinne!”

Även om stjärnans ursprungliga och traditionella plats är i en stång ute på gårdsplanen har det blivit allt vanligare att hänga den i fönstret.

Under andra hälften av 1900-talet har en rad olika inomhusmodeller tillverkats och gett traditionen ett nytt uppsving.

Nykarlebystjärnan har funnits i många varianter, från fyr- till sju-uddiga varianter. De första var helvita, sedan kom färgerna rött, grönt, gult och blått. I dag är den sju-uddiga stjärnan den vanligaste modellen.

Enligt Lars Pensar, Nykarlebybo med ett särskilt intresse för stadens traditioner, tillkom den sjuuddiga stjärnan i slutet av 1970-talet

– Den stjärnan kom först 1977–78, det var slöjdläraren Göran Vikström i Nykarleby som ville pröva på en lite svårare variant, berättade han för Svenska Yle för några år sedan.

Namnet Nordens Betlehem började man använda i slutet av 1880-talet, efter inspiration från Zacharias Topelius som lär ha kallat Nykarleby för ”mitt Betlehem”.

Den unika stjärnan tänds numera redan runt Lucia och uppskattas lika mycket av de Nykarlebybor som bor i hemstaden som av dem som bor i ”diasporan”.



Nykarlebystj
ärnan kan hängas såväl ute som inne.


Bitte Melin, okänd tidning.
Erik Lönnkvist tillhandahöll med kommentaren:

Fick ett tidningsurklipp om Nykarlebystjärnan av mamma Dolly i Ljusdal, som fått det av en bekant på orten. Tyvärr vet jag inte vilken tidning som publicerat det eller när. Högst sannolikt att det publicerats i december 1923.


Läs mer:
Innehållsförteckning till kapitlet Nykarlebystjärnan.
(Inf. 2024-01-08, rev. 2024-01-08 .)