SKOGEN, BONDEN OCH TJÄRAN
av
Nils
Erik Villstrand
I
lantmäteriets arkiv i Vasa bevaras i en handskrift en ingående beskrivning
av Laihela socken nära Vasa. Den är från mitten av 1700-talet,
författad av lantmätare C.F. Stiervald och utnyttjades av allt att döma
av lantmäteridirektör Otto Ephraim Runeberg när han sammanställde
sin berömda beskrivning över Laihela (publicerad 1758). Stiervald utgick
ifrån att det var så få som 10 till 15 hemman i socknen som
inte brände någon som helst tjära. Den årliga mängden
som framställdes i socknen uppskattade han försiktigt räknat till
omkring 1.400 tunnor. Eftersom det låg 21,5 mans- och ökdagsverken
bakom varje tunna uppgick tjärdagsverkena på årsnivå till
över 30.000 i Laihela. Visserligen hade landshövdingen i Österbotten
förbjudit att man använde sig av sådant virke som kunde bli till
”storvärke”, skeppsvirke, sågstockar och timmer, men utan
effektiv övervakning förblev detta en död bokstav. Tjärbränningen
betydde att ”skogarne otroligen blottas på nyttig skog och Landet altför
mycket lider”.
Tjärbränningen slukade skog, men den hade
också enligt Stiervald andra negativa konsekvenser. Den band arbetskraft
som behövdes bättre till annat, nämligen till åker- och ängsbruk
”hwilka dock äro en Landtmans egenteliga handtering och tarfwar all
den tid som året igenom arbetas kan om därwid något framsteg
skall winnas”. Formuleringen är mycket avslöjande för Stiervalds
sätt att tänka. Bondens och fosterlandets framtid stod att finna i åkerbruk
och boskapsskötsel, i dem och absolut inget annat.
Som bevis för
sitt påstående om att tjärbränningen slukade dagsverken
lämnade Stiervald en ingående kalkyl över hur många dagsverken
det gick åt för framställandet av en tunna tjära. Här
får vi också veta att man i en vanlig tjärdal radade in 10 famnar
tjärved och att varje famn innehöll knappa 9 kubikmeter ved. Ur en sådan
tjärdal fick bonden 15 tunnor tjära. Av de uppgifter som redovisas kan
det räknas ut att antalet mandagsverken per tunna uppgick till 13,5. Stiervald
understryker hur tjärskogarna låg så avlägset från
böndernas gårdar att det tog en dag för dem att färdas dit
och givetvis lika länge att ta sig hem igen. Han försöker också
leda i bevis hur tjärbränningen för bonden var rena förlustaffären.
Jag har uppehållit mig vid Stiervalds uppgifter om och syn på
tjärbränningen i Laihela av en bestämd anledning. Han säger
nämligen det som också många andra framhöll redan på
1700-talet. Tjärbränningen ödelade skogarna, bönderna slösade
bort den tid som kunde ha använts förnuftigare och det pris de erhöll
av köpstadsborgaren motsvarade på långt när inte insatsen.
Det måste således ha varit i rent och skärt oförstånd
som bönderna fortsatte bränna. Den negativa inställning till tjärbränningen
som många av dem som beskrivit metoder och lämnat uppgifter om bl.a.
virkes- och tidsåtgång delade utgör en svårighet för
historikern. Berättarna överdrev rimligen för att understryka det
angelägna i sitt budskap om tjärnäringens fördärvlighet.
Utmaningen till källkritisk skärpa förminskas ingalunda av att
de olika uppgifterna bildar en veritabel snårskog.
I denna uppsats
kommer fyra olika frågor som belyser möjligheterna till och konsekvenserna
av massproduktion av tjära inom det svenska riket att upp till behandling,
nämligen:
1. |
På
vilken nivå stod det tekniska kunnandet? |
2. |
Hur
stor var råvaruförbrukningen i förhållande till skogsresurserna? |
3. |
Fanns
det tillräckligt med arbetskraft inom det folkfattiga svenska riket? |
4. |
Varför
framstod tjärbränningen som attraktiv för bönderna? |
Den som önskar en detaljerad faktaredovisning hänvisas till
min uppsats i Historisk tidskrift för Finland från år 1992. Som
en bakgrund ges i det följande en del uppgifter om exporten av tjära
och beck från det svenska riket och om huvudsakliga produktionsområden.
Tjärexport
från det svenska riket
Tjäran är känd
som svensk exportvara redan från 1300-talet. Det var emellertid länge
fråga om ytterst små kvantiteter. Omkring år 1559 kan mängden
tjära som producerades för export inom det svenska riket beräknas
till närmare 3.500 tunnor (en tunna = 125 liter). Motsvarande summa vid sekelskiftet
1600 var omkring 18.700 tunnor.
Mängderna var ingalunda obetydliga,
men kring sekelskiftet 1600 var det trots allt fortsättningsvis så
att de flesta tjärtunnorna från Östersjöområdet exporterades
över preussiska hamnar. Preussen var alltjämt det viktigaste tjärbränningsområdet
vid Östersjön, men brist på råvara inom det gamla storproduktionsområdet
innebar att förhållandena snabbt förändrades. Tjäran
blev på kort tid en nästan helt svensk produkt på världsmarknaden.
Från
svenska östersjöhamnar fördes år 1641 sammanlagt 101.616
tunnor tjära eller beck, vilket var 86 % av den mängd som passerade
de danska sunden. Till denna kvantitet skall fogas de 2.455 tunnor som lämnade
Göteborgs hamn samma år. För senare hälften av 1600-talet
finns bl.a. tillgång till exportsiffror från åren 167379
och 168487. De visar att exporten ett normalår med bred marginal översteg
100.000 tunnor i tjära räknat (1 tunna beck = två tunnor tjära).
Genom freden i Nystad 1721 gick viktiga produktionsområden förlorade, och den svenska exporten
av tjära och beck var länge klart under 100.000 tunnor. Trenden var
emellertid solklar fr.o.m. 1740-talet, den svenska exporten ökade på
nytt. Räknat i tjära var medelexporten av tjära och beck åren
175160 närmare 117.000 tunnor och ökningen fortsatte så
att medeltalet för perioden 180108 uppgick till nästan 183.000
tunnor.
Tjära och beck blev under stormaktstiden den tredje viktiga
svenska exportvaran efter de oslagbara metallerna koppar och järn. Under
senare hälften av 1600-talet hade Sverige nära nog monopol på
handeln med tjära och beck i Västeuropa. Efter stora nordiska kriget
[170021] måste svenskarna konkurrera på världsmarknaden
med ryska och amerikanska tjär- eller beckproducenter, vilket de gjorde med
framgång.
Produktionsområden
Under 1600- och 1700-talet brändes tjära för världsmarknaden
inom tre områden i riket, nämligen södra Sverige, framförallt
Småland, östra Finland, särskilt kring Vuoksens insjösystem
och kring Bottniska
viken, i synnerhet Österbotten.
Österbottens
historia är full av rök och väldoft fr.o.m. 1600-talet. Tjäran
blev landskapets i särklass viktigaste utförselvara. Kring sekelskiftet
1600 stod Österbotten för knappa 22 % av den svenska exporttjäran,
år 1641 för 34 % och år 1686 för 43 %. Österbotten
var vid den sistnämnda tidpunkten det främsta tjärbränningsområdet
i riket, en position som landskapet kom att bibehålla under följande
sekel. Tjärbränningen i den västra halvan av ”Norlanden”
var och förblev länge obetydlig. Den totala införseln av tjära
och beck till Stockholm från det bottniska produktionsområdet var
under åren 175862 i tjära räknat i medeltal dryga 107.000
tunnor, varav 12.000 tunnor hade sitt ursprung i Norrland och över 95.000
tunnor i Österbotten.
Kunnandet
Tjärbränningen är ett hantverk med långa traditioner i Finland,
men den massproduktion som inleddes på 1600-talet var förknippad med
förbättrad teknik. Den äldsta bevarade beskrivningen av hur den
storskaliga tjärbränningen gick till torde vara från 1655. Från
1700- och 1800-talet finns ingående beskrivningar av tjärbränningsmetoderna,
som på det hela taget inte ändrades särskilt mycket efter 1600-talet.
Tjärbränningen tycks redan då ha fått de former som den
skulle komma att bibehålla. Tekniken blev av allt att döma aldrig någon
flaskhals i produktionen.
Man förberedde ursprungligen ingen särskild
tjärved utan utnyttjade kådrikt material som råkade finnas tillgängligt
i naturen. Den tjärved som bildades spontant i skogen förslog inte långt
när bönderna började producera tjära som marknadsvara. Man
måste komma underfund med hur det gick att ”hjälpa” naturen.
Övergången till att använda preparerad tjärved av tallstammar
tycks ha skett under slutet av 1500- eller början av 1600-talet. Användningen
av stubbar som råmaterial torde ha spelat en mycket liten roll inom den
storskaliga tjärbränningen i Finland. Den skogsslukande tekniken att
bränna tjära av barkade trädstammar var en förutsättning
för massproduktionen.
Den äldsta kända metoden för själva
torrdestillationen, d.v.s. brännandet av tjära skiljde sig i hög
grad från den som utvecklades för massproduktionen. Orden ”tervahauta”
och ”tjärdal” eller ”tjärgrav” ger en antydan om
att tjäran ursprungligen framställdes i ett avlångt grunt dike
som grävdes i en sluttning. Senast vid slutet av medeltiden blev en ny och
mera avancerad metod känd i Finland. Man grävde en trattformad grop
med branta sidor i torr jord. Redan på 1500-talet introducerades en förbättrad
version. Med en reglerbar avtappningsanordning i form av en urholkad stock som
ledde ut från dalkonens spets kunde avtappningen kunde ske under pågående
bränning, vilket gav ökad säkerhet och förhöjd kvalitet.
Tekniken var därmed så långt utvecklad att produktion i stor
skala var möjlig.
Man började småningom göra dalarna
grundare och med längre radie. Veden som radades in kunde därigenom
vara längre. Detta hängde samman med att man började rada in veden
liggande och inte stående. Redan på 1600-talet tycks man också
ha lärt sig spara tid genom att inte klyva tjärveden i så små
stycken.
De förbättringar i tjärbränningstekniken
som var nödvändiga för en övergång till en storskalig
produktion kan spåras tillbaka till 1500- och 1600-talet. Den tekniska nivån
höjdes, men var det fråga om innovationer utifrån eller ett processkunnande
som utvecklades av bönderna själva inom det svenska riket? Betydelsen
av tekniköverföring från storproduktionsområdet Preussen
har betonats av olika forskare. De odiskutabla bevisen lyser emellertid enligt
min uppfattning med sin totala frånvaro.
Råvaran
Det krävdes stora mängder virke för
att få fram all den tjära som förbrukades i Europa. I Preussen
tog skogen slut, men inom det svenska riket bör det ha funnits skog i överflöd.
Eller var det så? Det är mycket svårt att uppskatta virkesåtgången,
som i olika källor vanligtvis anges i antalet stammar per famn tjärved
(en famn beräknades allmänt innehålla minst 10 kubikmeter tjärved)
eller framställd tunna tjära.
Utgående från olika
i hög grad varierande uppgifter kan det konkluderas att en virkesåtgång
på 50 medelstora stammar per tunna var det normala. I en skog av normaltyp
i Österbotten, d.v.s. skog av medelgod typ, växte 788 träd per
hektar. Det årliga behovet av tjärved inom den bottniska bränningen
översteg lågt räknat 5 miljoner stammar vid mitten av 1700-talet,
vilket krävde en avverkning av tallskog på inemot 7.000 hektar.
Det årliga virkesuttaget förefaller stort. Fanns det således
en reell risk för att skogen skulle ta slut, eller var det myckna talet om
befarad eller faktisk skogsbrist bara överdriven omsorg om metallindustrins
skogsbehov och ett resultat av bristfällig kännedom om rikets resurser?
Svaret kan inte inskränkas till ett enkelt ”ja” eller ”nej”
även om en sak är fullständigt klar, nämligen att det aldrig
var fråga om en exploatering som hotade tömma skogarna i riket. Det
fanns övernog av skog, men det avgörande i sammanhanget var huruvida
den var exploaterbar eller inte. Tjärbränningen antog i själva
verket lokalt sådana proportioner att skogsförbrukningen mycket väl
kan ha överskridit tillväxten. Skogarna tömdes på tallar
och granen bredde ut sig på karga marker där den växte dåligt.
Bristen på tallskog är en av de faktorer som förklarar varför
den storskaliga tjärbränningen som fenomen lämnade kusten och spred
sig inåt landet i Österbotten.
Arbetskraften
Tjärbränningen var arbetskrävande, något som klart framgår
av den information som två i tjärbränningens enskildheter väl
insatta har publicerat, nämligen Eric Juvelius (1747) och August Fredrik
Soldan (1861). De uppgifter som lantmätare Stiervald gav om Laihela (1755)
framstår i en intressant dager om de jämförs med vad Juvelius
och Soldan, som jag uppfattar som tillförlitliga vittnen, meddelade om dagsverksåtgången.
I följande uppställning anges hur många mandagsverken det låg
bakom 100 tunnor tjära levererade till närmaste köpstad. |