Nykarleby Min barndoms och min ungdoms stad av Einar Hedström

Sen kväll på värdshuset


Vid 10-tiden sprider sig ett lätt matos från värdshusets kök. Några av herrarna bryter kanske upp, men andra har överenskommit om en bit mat. ”Moster Mari” har för övrigt av gamla tecken på känn, om det skall vara mat eller ej och har rättat förberedelserna därefter. På smörgåsbordet saknas icke nykarlebydelikatessen nejonögon, vilken exportvara överlevat både tjära, havre och sågade varor, samt under siktiden sikrom och halstrad storsik. Maten intas dels på verandan, dels för bekvämlighetens skull i värdshussalen. Men kaffet och avecen njuter man helst på verandan, där naturvännen fängslas av den ljusa sommarnattens skiftande färgspel i moln, vatten och lövverk eller kanske får skåda den förtrollande synen, då septembermånen går upp och bygger sin ljusväg över den lugna älvviken och låter holmens träd, buskar och gräs glittra i silvervitt.




Einar Hedström
(1958) Nykarleby Min barndoms och min ungdoms stad, sid. 11 f.