R&R Frostdahl

Slamson
Pedersöre Hantverksbryggeri
Björkman Maskinsentreprenad

Pälsvägen 2 A



Några milstolpar

  • 1979 byggdes Nykarleby Pälsningscentrals första hall på tomten. Adressen var då Frillmossavägen 2.
  • 2002 grundades företaget R&R Frostdahl som bedriver jordbyggnads- och transportverksamhet, i Socklot av Robert och Roger Frostdahl. Utrymmen hyrdes av Ralf Kronqvist.
  • 2012 den 14 januari brann f.d. Nykarleby Pälsningscentrals hall som fanns på tomten.
  • 2016 köptes tomten av Ab PMP Invest Oy, Stefan Nyman och så byggdes hallen som är indelad i 4 delar som kan uthyras separat, varav Frostdahls har en som verkstad för maskiner och lastbilar.
         Slamson flyttade in.
  • 2020 hyrs de övriga delarna av T. Björkman Öb/Björkmans maskinentreprenad, Tommy Björkman.
  • Pedersöre hantverksbryggeri grundades 2014 och inledde ölbryggning i Campen, f.d. Prevex i december 2015.



Hallen i juli 2016. Förstoring. Foto: FL.



180-graders panorama från Pälsvägen. Frostdahls hall till vänster och Lindvalls måleris hall, byggd av Nykarleby Pälsningscentral, till höger. Förstoring. Foto: FL.

   
   

Artiklar

 
   
Företagsinfo R&R Frostdahl 2020
Sand- och grustransporter 2011
Annons 2014
Nu bryggs det öl i Nykarleby 2016
Biogas blev grand slam 2017
Företagsinfo Björkmans Maskinentreprenad 2020

*     *     *

Företagsinfo R&R Frostdahl

R&R Frostdahl Ab är ett familjeföretag inom jordbyggnadsbranschen. Företaget grundades 2002 och vårt huvudsäte finns i Nykarleby, men verksamhetsområdet sträcker sig från Vasa i söder till Karleby i norr.

Vår huvudsakliga verksamhet består av jordbyggnadsarbeten samt försäljning och transport av jordbyggnadsmaterial så som bergskross, sand, grus, naturstenar, matjord, bark m.m.

Allt material tas direkt ur egna grus- och bergstäkter. Vi utför helhetsentreprenader av olika projekt så som nybyggen av vägar och gator med kommunalteknik, parkeringar och husgrunder.

Våra kunder består av städer, kommuner, industrier, företag och privatpersoner. Vår duktiga personal och engagerade samarbetspartners ser till att du blir nöjd med våra tjänster!


Från företagets webbplats och fakta av Robert Frostdahl.
(Inf. 2020-11-19.)


*     *     *

Sand- och grustransporter

Det började som ett extraknäck efter militären. Robert Frostdahl började sälja sand i liten skala. 2002 köpte han sin första lastbil.


– Sakta växte tanken om att jobba med detta på heltid. 2007 satsade jag fullt ut på nya maskiner och material. Pappa Roger är min kompanjon i företaget.

I dag erbjuder företaget sand- och krosstransporter. Allt material kommer från de egna grustäkterna i Socklot.

– Under senare år har vi utökat med anställda, köpt flera lastbilar och nya täktområden. Men snart börjar vi vara på gränsen för hur stora vi kan bli. Men lite större kan företaget nog ännu bli.

De största kunderna är pälsfarmarna i Nykarleby och byggplatser i Jakobstad. Kundkretsen finns i Nykarleby, Jakobstad och Pedersöre.

Då det är högsäsong behövs det arbetskraft och transportbilar. Robert Frostdahl har kunnat bygga upp ett kontaktnät som gör att han har hjälp och stöd av andra i transportbranschen och samtidigt kan hjälpa andra då det behövs.

– Jakobe är en stor kund som jag levererar till dagligen.

I och med att materialet tas från egna grustäkter kan Frostdahl erbjuda kunderna ett bra pris.

– Konkurrensen är hård i branschen.



Robert och Roger Frostdahl driver aktiebolaget R&R Frostdahl tillsammans.


Alltid redo

Då kunden ringer och beställer är det snabb leverans som gäller.

– Vanligen är det bråttom. Då måste jag kunna vara flexibel och leverera snabbt. Som ensam är man sårbar men som tur har jag lyckats bygga upp ett fint kontaktnät.

– Hittills verkar det som om jag lyckats ganska bra och det är tur. När kunden betalar för en tjänst skall allt fungera. 2002 var jag 21 år och då var erfarenheten inte den största och det fick jag betala för men jag har lärt mig en del under resans gång.

Hustrun Malin Frostdahl sköter företagets fakturering på halvtid. Hon jobbar också halvtid på Nykarleby sjukhem men är mammaledig med familjens yngsta barn just nu.

– Vi har nya faktureringsprogram så jag behöver all hjälp jag kan få.

– Vi hjälps åt med faktureringen då jag är mammaledig, säger Malin Frostdahl.

Så mycket semester blir det inte för företagarna bakom R&R Frostdahl men en vecka varje år brukar företagarna unna sig.


Fördelaktigt läge

Socklot ligger lämpligt till mellan två städer. R&R Frostdahl är det enda företaget med eget material och transportstöd kan hittas både från Nykarleby och också Jakobstad.

– Det behövs mycket folk för att få ut allt och då det är som mest bråttom kör vi dygnet runt.

Bränslepriset är inte fördelaktigt för företagare i transportbranschen. Marginalerna blir mindre och klausulerna i kontrakten hänger inte med i bränsleprisutvecklingen.

– Jag ser ljust på framtiden. Vi kan leva på företaget och jag ser att vi åstadkommit något. Det bästa med att vara företagare är friheten som man har. En dag är inte den andra lik.

För att inte ha allt inpå knutarna hat Frostdahl hyrt en verkstad där arbetsmaskinerna står. Maskinerna måste skötas och vanligen är det Robert som skruvar och servar.

– Jag ser till att de andra hålls på vägen. Vi har nött upp flera bilar under åren.

Arbetet med grus och sand är väldigt säsongsbetonat. På sommaren då det byggs mycket finns det väldigt mycket arbete. På vintern är det lugnare.

– Det är viktigt att maskinparken är i skick. Det måste vara bra grejor som håller att köra med. Det är dålig reklam om man måste skruva hos kunden.

KORT OM ROBERT   KORT OM MALIN
Ålder: 29 år Ålder: 29 år

Familj: Tre barn och hustru

Familj: Tre barn och make

Favoritmat: Makaronilåda

Favoritmat: God biff med potatis. Mat som andra lagat

Favoritdryck: Mjölk

Favoritdryck: Mjölk

Drömresemål: Amerika

Drömresemål: Grekland

Motto: Allt är möjligt


Linda Borg, Nykarleby Posten 26 maj 2011.
(Inf. 2021-04-08.)


*     *     *



Nykarleby Posten nr 1 den den 6 februari 2014.
(Inf. 2021-01-06.)


*     *     *

Nu bryggs det öl i Nykarleby


Daniel Löf och Pia-Maria Halkkola-Löf har startat ett mirkobryggeri som rent fysiskt håller till i gamla konstskolan i Nykarleby men ölen marknadsförs som Jacobstads. Bild: Yle/Sofi Nordmyr


Efter tre, fyra år av planering finns nu de första litrarna av Jacobstads öl på tank. I mitten av februari är ölet klart att smaka.


Rent fysiskt finns mikrobryggeriet i den gamla konstskolan i Nykarleby, bolaget heter Pedersöre hantverksbryggeri och ölen saluförs som Jacobstads. Paret bakom, Daniel Löf och Pia-Maria Holkkola-Löf värnar om det lokala.



Daniel Löf och Pia-Maria Holkkola-Löf Bild: Yle/Sofi Nordmyr


- Själva processen med att göra konceptet kommersiellt till vad det är idag tog lite mindre än ett år. Under tiden före lärde vi oss att brygga öl och vad som krävs, som till exempel tillstånd, säger Daniel Löf.

Tanken är att bryggeriet ska vara ett familjeföretag och än så länge gör paret det vid sidan om sina jobb.


Byråkrati på byråkrati

Vägen till att kunna börja brygga öl har varit kantad av byråkrati.

- En hel del tillstånd behövs och man måste ha tålamod. Men hjälpen och direktiven från myndigheterna har varit fantastisk. Man behöver inte alls vara rädd att ge sig in i den här processen. Man måste bara vara beredd att det kostar och tar tid, säger Daniel Löf.

Har du förslag på förbättringar när det gäller den här processen?

- Vissa rapporter man måste skicka måste ännu skickas med traditionell post medan andra rapporter går att skicka elektroniskt. Där kunde man förbättra för att göra det smidigare.



Bild: Yle/Sofi Nordmyr


Det nya mikrobryggeriet i Jakobstadsregionen har kostat paret mellan 50 000 och 100 000 euro.


God respons

Så här långt säger paret sig ha fått endast god respons. Trots att ölutbudet i affärer och barer utökats mycket de senaste åren tror man här på att det ska gå vägen.

- Det blir allt populärare att stöda det lokala, speciellt mikrobryggerierna. Vi ser en boom i Finland och den fortsätter, säger Pia-Maria Holkkola-Löf.



Pia-Maria Halkkola-Löf Bild: Yle/Sofi Nordmyr


- De krögare vi varit i kontakt med i Jakobstad och Vasa har alla varit intresserade vilket vi är tacksamma för. Vi behöver lokala krögares support om vi ska göra det här till något som regionen kan identifiera sig med, säger Daniel Löf.

Den första ölen är en pale ale som ska heta Pietarsaari. En indian pale ale är också på gång. För bryggeriägarna handlar det om ett hantverk.

- Det är lokalt och handgjort med kärlek, säger Holkkola-Löf.

Två restauranger i Jakobstad och en i Vasa kommer att sälja ölet. Än så länge har bryggeriet inte kapacitet att tappa ölet på flaska och sälja till affärer.


Sofi Nordmyr, yle/Vasa den 14 januari 2016.
(Inf. 2021-01-05.)

 


*     *     *

Biogas blev grand slam

Satsningen på biogas i Jeppo gav en skjuts framåt för bolaget Slamson som specialiserat sig på slamtransporter.


NYKARLEBY.
Det är nog ingen hemlighet att satsningen på biogas i Jeppo gav företaget Slamson mera jobb. Totalt transporterar företaget nu ungefär 350.000 kubikmeter substans per år. Verksamheten är främst i närregionen och upp till en radie av 100 kilometer från Nykarleby. Det rör sig alltså om slamtransporter från jordbruk, pälsfarmning och industri. Också slam från hushåll hanteras av Slamson. Största delen av slammet körs till Jeppo för att bli gas men från hushåll fraktas slammet för att så småningom hamna till kommunala reningsverk. Från Jeppo Biogas kör företaget sedan färdigt rötat avfall som i sin tur blir gödsel på åkrar. Länge var det en enmans firma.

- Man var ju ung och entusiastisk och jobbade hårt i övertygelsen om att det blir bättre. I efterhand var det nog den största missen med att vänta så pass länge med att våga anställa folk, säger Leif Eriksson som grundade företaget 1982.



Leif Eriksson, Kaj Knuts, Bo Isaksson och Jonatan Östman från Slamson vid Jeppo Biogas. FOTO: Jonas Brunnström


MEN LÄTT
var det inte i starten och jobben kom väldigt ojämnt.

- Jag har bra personal och har alltid varit rädd för att mista bra folk och för att undvika att permittera personalen fick man hitta på en hel del annat att göra då det var lugnare, säger Eriksson.

Det var egentligen minkfarmare som Leif Eriksson hade tänkt bli. Farmen fanns redan hemma i Monäs. Traktor och slamtransporter var bara en bisyssla vid dåliga tider inom farmnäringen som svämmade över.

- Det var tänkt lite som komplement i liten skala, men så ändrades läget inom farmningen. Det blev att välja vad man skulle satsa på, säger Eriksson.

I dag har företaget fyra lastbilar för slamtransporter plus traktorer. Åtta heltidsanställda och upptill tolv personer vid högsäsong, till exempel på vårarna, jobbar i företaget. De största bilarna tar 35 ton slam per gång. En normal tömning av tanken vid Jeppo Biogas på 35 ton slam ska ta fem minuter från att bilen stannar tills den är i rörelse igen.

- Det har utvecklats enormt mycket från då jag började. Då i början var det ett smutsigt bökande med slangar som fick en att undra vad man på riktigt håller på med. I dag fjärrstyrs bommen som tömmer slammet och övervakas av chauffören via skärm, säger Eriksson.


SK
ÄRPTA MILJÖREGLER har i sig skapat mera jobb. Men det finns också perioder då lagstiftarna varit snabbare än verkligheten.

- Det fanns faktiskt perioder då ingen ville ta emot slammet, säger Eriksson.

Jeppo Biogas innebar då verksamheten startade för fyra år sedan att det blev mera körningar. Utvinningen av gas från slam och avfall från djurskötsel gjorde att något som i grunden var ett problem i stället blev till en möjlighet.

Företaget finns sedan drygt ett år sedan inhyrt i ett nytt garage bredvid Ostrocenter i Nykarleby. Nu på fredag håller man öppet hus i garaget och visar upp maskinparken. Kaffe och tårta blir det för att fira att företaget fyller 35 år.


Marcus Jansson, Jakobstads Tidning den 27 september 2017.
(Inf. 2021-01-05.)


*     *     *

Företagsinfo Björkmans Maskinentreprenad

Björkmans Maskinentreprenad bildades 2003 av Kaj och Tommy Björkman, och har sedan dess varit verksamt inom jordbyggnad och traktorentreprenad.
Bröderna Tommy och Peter Björkman äger och driver nu företaget som är verksamt i Socklot med omnejd.


Arbetsområden

     
Grävmaskins-
entreprenad
Traktor-
entreprenad
Maskiner/
Utrustning
  • Nygrundningar
  • Vägbyggen
  • etc
  • Transporter
  • Svem och gödselspridningar
  • Vägunderhåll
  • Snöröjning
  • Halmspridning
  • Halmbalning
  • Etc.
  • Grävmaskiner (3)
  • Traktorer
  • Hjullastare
  • Vagnar
  • Halmbalare
  • Halmspridare
  • Etc.

Från företagets webbplats.
(Inf. 2021-01-05.)



Läs mer:
Robert Frostdahl byggde en padelhall.
Företagen på Kampen.
Fler artiklar ur JT.
(Inf. 2020-11-19, rev. 2023-11-05 .)