Bjarne Kallis: Slå ihop kommunerna från Nykarleby till Karleby
Slå ihop städerna och kommunerna mellan Nykarleby och Karleby till en kommun. Det är fullmäktigeordförande Bjarne Kallis (Saml.) kungstanke som han kallar den, sedan många år tillbaka. Han anser att tanken fortfarande är aktuell.
Det här trots att utvecklingen går mot en landskapsförvaltning för social- och hälsovårdens del och behovet av kommunfusioner minskat enligt mångas mening.
Kallis kungstanke har hängt med sedan millennieskiftet och avfärdades då som utopistisk men Bjarne Kallis tror starkt på sin tanke fortfarande. Staden kunde heta Nykarleby på svenska, Kokkola på finska och ha sitt förvaltningscentrum i Jakobstad.
Nykarleby skulle ge namn åt staden. Bild: Nathalie Lindvall
Win-win situation
Alla borde vinna nånting på en fusion, anser Bjarne Kallis. Han säger att han fick kritik för att Karleby skulle bli förloraren enligt den här modellen.
- Det här skulle ändå bli Finlands mest tvåspråkiga stad, mycket industrivänlig, en stad där kulturen blommar och där man får god service inom alla områden.
- Man måste ge nånting för att få nånting, investeringarna skulle stanna i den egna storkommunen. Jakobstad och Nykarleby fattar många beslut där pengarna förs till Vasaregionen.
Enligt Kallis väckte förslaget en hel del uppmärksamhet på sin tid och avfärdades som utopistiskt och orealiserbart men han anser att tanken på en fusion är mer aktuell än tidigare.
Karleby skulle vara ett servicecentrum. Bild: Nathalie Lindvall
Eviga gnället mellan kommunerna
Man kan ju fråga sig vad en fusion av det slag som Bjarne Kallis skissar upp skulle ge i ett läge när landskapsförvaltningen är i sin linda och behovet av kommunfusioner inte är lika tydligt som tidigare.
Bakgrunden är enligt honom det eviga gnället mellan kommunerna, har man bara en kommun skulle man dra åt samma håll och landsdelen skulle gynnas med investeringar i den egna regionen.
- Jag tror att landskapsförvaltningen för med sig problem eftersom den svenska befolkningen är delad mellan två landskap. Jag är inte övertygad om att de här tjänsterna enkelt kan hämtas över landskapsgränserna.
- Vi har tämligen bra här i Karleby och den servicen skulle jag gärna dela med mina bröder och systrar från Kronoby till Nykarleby.
- Egentligen borde de kommuner som deltar i landskapsstafetten utgöra ett enhetligt område men jag vet att det är för stort.
Larsmo centrum i Holm skulle också vara en del av nya staden Nykarleby. Bild: Nathalie Lindvall
Samarbete kommunerna emellan fungerar inte alltid
Kallis tror inte att kungstanken kommer att förverkligas under hans tid men det hindrar honom inte att tala för saken.
Han tycker inte att det räcker med tal om utökat samarbete kommunerna emellan, det grundläggande problemet finns kvar.
- Man talar vackert om samarbete. I samarbete ser man alltför mycket på den enskilda kommunens för- och nackdelar. När man har bara en kommun kommer helheten fram på ett helt annat sätt.
Bjarne Kallis tror inte det sker under hans tid, men vill gärna tala för en större kommun. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist
Stagnerande befolkningsutveckling också i Karleby
Både Karleby och Vasa har haft en stark befolkningsutveckling under senare år men nu tycks väggen åtminstone tillfälligt ha kommit emot i båda städerna. I Karleby har befolkningen vissa år ökat med uppemot 400 personer per år, i år kan en minskning bli aktuell.
- Jag förstår inte vad det beror på men också Vasa har drabbats av samma sak.
Den stad Kallis målar upp via en fusion mellan kommunerna mellan Nykarleby och Karleby skulle närma sig 100 000 invånare medan Vasa i dag har under 70 000 invånare.
Befolkningen i Karleby når inte upp till 50 000
Ett befolkningstal på 50 000 personer blev plötsligt ett viktigt mål för städerna i landet efter att Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (Saml.) kallat samman de 21 städer i landet till diskussioner som når upp till denna siffra. Karleby är stad nummer 22 i sammanhanget och rymdes inte med och det smärtar Bjarne Kallis en del.
- Nog ser jag det som en negativ sak att vi står utanför den här gruppen, det vore bra att höra till den här gruppen där starka städer driver frågor som är viktiga för dem och viktiga för Karleby.
- Det är klart att de här 21 städerna som nu är med kommer att framföra sånt som gynnar dem och kanske försätter de övriga i en sämre ställning.
- Man ska alltid sträva till att vara medlem i en grupp som har betydelse för en själv.
Förvaltningen skulle finnas i Jakobstad. Bild: Yle/ Kjell Vikman
Urpilainen vill ha samarbete med Jakobstad
I en artikel i Österbottens tidning den 6.10 slår Urpilainen ett slag för ett samarbete mellan Karleby och Jakobstad eftersom Karleby är det enda landskapscentret förutom Kajana som inte ryms med i Vapaavuoris grupp. Det vore viktigt också för Jakobstad enligt Urpilainen.
- Jag är rädd för att de städer som har ett befolkningstal över 50 000 personer knappast skulle godkänna att man tummar på regeln och tar med kommuner som säger sig samarbeta för att komma över gränsen, säger Bjarne Kallis.