FOTO: LEIF SJÖHOLM

Stig Haglund har ägnat fritiden åt att söka efter 51 lucior och nästan dubbelt så många tärnor. Gamla Österbottniska Posten har varit till stor hjälp. [Här i Nykarlebynejdens släkt- och bygdeforskares lokal i Rådhuset.]

Stig har samlat bilder
på alla 51 Lucior

Av Leif Sjöholm                                               


Stig Haglund i Nykarleby råkade bli intresserad av före detta lucior i Nykarleby. Han började gräva för nästan ett år sedan och nu har han lyckats plocka ihop en komplett samling med bild och uppgifter på alla de 51 luciorna som spridit sitt ljus i staden.

– Jag blev intresserad när jag läste NIK:s historik och såg listan på de åtta första luciorna i Nykarleby. Jag tog kontakt med Lucia nummer fyra, Gurli Granvik, som tipsade om de andra och var jag kunde få tag i dem, säger Stig Haglund. Första lucian i Nykarleby var Ines Östman som lussade för Nykarlebyborna år 1950. Därefter valdes Gunda Forsblom från Kovjoki följd av Gun-Britt Nygård 1952. Därefter kom Ethel Lindgren, Gurli Granvik, Judit Rönnholm, Ritva Hanhila och Gea Hägg som blev den sista NIK-lucian 1957.

– När jag hade bilderna på alla åtta kom jag överens med Fredrik Liljeström om att lägga in dem på vebben på www.nykarlebyvyer.nu, förklarar Stig Haglund. Han märkte att Nykarleby inte hade någon officiell Lucia under åren 1958 till och med 1962. Därefter var det Nykarleby Arbetarinstitut som väckte luciatraditionen till liv på nytt 1963. Rätt fort kom Stig underfund med att det inte räcker med att publicera bara de åtta första luciorna som lussat under NIK:s arrangemang. Nu skall vi nog ta med fler, tänkte Haglund och for till Arbis som arrangerade luciafirandet under åren 1963 till 1967. Han fick namnen på dessa och fick än en gång börja leka detektiv för att hitta fotografier och texter kring firandet.

– Det var inte så lätt att hitta foton på alla lucior. Vasabladet hade fotat 1963 års Lucia, Heidi Söderlund, men fotot fanns på landsarkivet. För att få en kopia därifrån måste man ha skriftligt tillstånd från Vasabladet. Det lyckades till slut, berättar Stig Haglund. Han säger att det inte heller varit lätt att hitta foton på de före detta lucior som flyttat utomlands. Stor hjälp i sökandet efter de rätta namnen och texter har han haft i Jakobstads Tidnings arkiv.

Småningom tröttnade Arbis på att stå för luciarrangemangen. I stället valde man att samarbeta med Jakobstads Lucia som tog en sväng via Nykarleby under åren 1968 till 1976. Men Nykarlebyborna hade inte släppt tanken på en egen Lucia. Därför tog de tre lionsklubbarna i Nykarleby tag i saken och 1977 kunde åter Nykarleby bjuda stadsborna på ortens egen Lucia. Det var Peter Hellman i Lions club Nykarleby som väckte tanken på att Nykarleby i fortsättningen skall ha egen Lucia. När årets lucia kröns på torget den 13 december blir hon nummer 30 i lionsklubbarnas regi. När Stig Haglund till slut hade lyckats få tag i bilder på nästan alla lucior var det någon som tyckte att även tärnorna borde komma med i samlingen.

– Då fick jag börja om på nytt med nya namn och fler fotografier. En lustig sak som jag märkt är att texterna i luciareportagen är nästan identiska från år till år, säger Haglund. Lagom till årets luciadag är det meningen att alla 51 före detta samt årets lucia skall finnas på vebben på adressen www.nykarlebyvyer.nu. Det är inte bara bilderna utan även det mesta som skrivits om luciorna som kommer med.

– Det har varit intressant att jobba med luciorna och enda behållningen jag har är höga telefonräkningar. Minst tre samtal per Lucia, säger Stig Haglund.


Leif Sjöholm, Jakobstads Tidning, 23 november 2006.


Läs mer:
Lucior i Nykarleby.
Fler artiklar ur Jakobstads Tidning.
(Inf. 2006-12-03.)