Om tjäran.
Vill du veta, huru tjäran brännes i dalen om sommaren? Far
går i skogen. Där ser han smala tallar växa på mager
jord. De duga icke till stockar och plankor; men far vet vartill de duga.
Om våren katar han dem, och det gör han så, att han med
ett vasst järn bortskalar en rand utav barken. Nästa vinter
skalar han ännu mera bark av samma träd, så att blott
en smal rand är orörd på stammen. På de bara ställena
har nu tallens kåda sipprat ut om somrarna.
Tjärhandel. |
Tredje vintern hugger far de katade träden, klyver dem och torkar
dem. Därpå gör han en rund grop med jordvall, som kallas
t j ä r d a l. Dit radar han det kådiga
virket och betäcker det med grästorvor och sand. Sedan tänder
han dalen; men den får icke brinna med låga, utan endast med
glöd. Av hettan förvandlas nu kådan till t j ä r a
och rinner ut i tunnor genom en ränna i dalens botten. De fyllda
tunnorna säljer far åt köpmannen i staden. Köpmannen
tömmer en del av tjäran i en stor kopparkittel och kokar den
där till beck. En annan del låter han vara i tunnorna och för
dem, jämte becktunnorna, till sitt skepp. Skeppet seglar till främmande
land. Där säljer skepparen tjäran och becket, som ej kunna
göras i det främmande landet. För pengarna köper han
sedan salt, kaffe, socker och många andra goda saker, som ej kunna
göras i vårt land. Allt detta för han i skeppet till köpmannen,
och köpmannen säljer det sedan åt oss. Så byter
det ena landet sina varor med det andra landet. Och så få
alla vad de behöva. |