Kapten Henelius hade på ”Alku” en lång och svart kock som hette Kaneka. Dröjde i Nykarleby en sommar
med fartyget. Han gick alltid mycket snyggt klädd i ren skjorta och vitt förkläde. Han var synnerligen snäll emot barn. Då dessa
fick komma ombord, tog han gärna hand om dem och bar dem under armen, för att de inte skulle halka omkull på däcket. Hemma hos kaptenen
trakterades han med surmjölk, som han höll för en stor läckerhet. Men pojkodågorna, det var Gabriel Lingonblads, väktarens
äldre sons, påhitt han blandade en gång ättika och senap i negerns surmjölk, för att sedan få roa sig åt
hans festliga grimaser. Kaneka var beskedlig nog att hålla tillgodo med putset utan att vredgas. Då
dagarbetet ombord var slutat, fick negern gå iland på kvällen med matroserna, men han försmådde därvid att stiga i båten
med dem. Han klädde av sig hastigt och lustigt, band ihop sina kläder i ett bylte över huvudet, firade sig ned i det våta elementet
och samm som en sjöfågel till lands. Fartyget låg då ute på Alörs redden och lastade
plankor och bräder. Om söndagarna klädde sig Kaneka fin, stack syrenblommor i öron och näsborrar
och promenerade i all sin ståt omkring i staden till alla pojkars stora förnöjelse. |