Albert Dyhrs gård

Bankgatan 6 mot nordnordväst från torget. Beskuren i över- och underkant.
”Denna kolorerade teckning hänger i gamla rådhuset. Den har vissa naiva drag. Kanske ett seminaristarbete?” skrev Lars Pensar som tillhandahöll. Den svartvita varianten fick vi nöja oss med tills jag sommaren 2003 fotograferade originalet.

 


Följande hus (tomt nr 41) var rådman Albert Dyhrs. Det byggdes 1862. Han sålde fastigheten 1882 till handl. A.M. Gyllenberg. Efter dennes konkurs 1891 köptes gården av häradshövding J.F. Barck. Han sålde den 1897 till rådmannen, bagaren K.E. Ekroth, som i sin tur 1904 överlät den till öv.lär. K.F. Spolander. Den 16 dec. 1914 köptes gården av Föreningsbanken, som forfarande innehar den.


Erik Birck (1988) Nykarleby stads historia del III, sid 593 f.


*               *               *


När Föreningsbanken upphörde byggdes banklokalen om till restaurang och fick namnet Micke's Inn. Resten av huset inklusive direktörsbostaden ändrades till någon form av företagarhus. I början av 1990-talet flyttade Restaurang von Döbeln från Liljedahls hus till gården.

Resebyrå Tourella verkade i början på 1980-talet i den lilla byggnaden/uthuset till vänster, där även en videouthyrning förde en tynande tillvaro i början på 1980-talet. Backlunds trädgård från Högbacka sålde under några år julblommor i lokalen. Fram till 1961 drev Viking Bergvall en elaffär, föregånagren till Nykarleby elaffär, i byggnaden, meddelade Cay Asplund. På 2010-talet fanns ungdomslokalen ”Kåjån”, eller vad den hette, i lokalen. Den har också använts som övningslokal/”spelan-kämppä”.

Mellan fönstren finns något som ser ut som en anslagstavla. Teckningen är gjord senast år 1907 eftersom staketet finns kvar kring Stenhustomten till vänster, nuvarande normalskoletomten.

Sommaren 2003 konkursade den ärevördiga restaurangen von Döbeln, men i motsats till de övriga gångerna när så har skett, övertog den nye ägaren inte namnet. Till mångas, inklusive min, stora sorg och förtrytelse heter stället numera Rävgrytan. Bon appetit! ...

*               *               *

Vid något tillfälle fick restaurangen det nya namnet Nykarleby Wärdshus.


*               *               *


Wärdshuset får ny krögare

NYKARLEBY. Krögarparet Susanne och Hans-Erik Kilponen avslutar sin era på Nykarleby Wärdshuset den sista juni.

Odd Övergaard, vd för Nykarleby köpmannahus som äger restaurangfastigheten, säger att förhandlingar inletts med nya krögare.
     - Inget är ännu klart, men förhandlingar pågår och min förhoppning är att nya krögare kan ta vid redan i juli för att undvika ett uppehåll, säger Övergaard.
     Susanne Kilponen har varit verksam inom restaurangbranschen i Nykarleby sedan år 1993, då hon öppnade en pizzeria. Till Nykarleby Wärdshus flyttade krögarparet år 2003. Sedan dess har de drivit stället.
     - Vi har ett nytt projekt på gång, men inte i Nykarleby, säger Hans-Erik Kilponen.
     Ingen av dem vill berätta om det nya projektet eftersom det ännu inte är klart.
     I samma fastighet som Wärdshuset finns också Pedros pub.
     - Pedros pub fortsätter som tidigare, säger Odd Övergaard.

Britt Sund
Publicerad 23.4.2009 kl. 20:23
Uppdaterad 23.4.2009 kl. 22:15
Österbottens Tidning

(Inf. 2009-04-24.)

 

*     *     *

Pedro säljer folkkär pub

Publicerad 10 juli 2012 kl. 23:59. Senast ändrad 11 juli 2012 kl. 22:21

NYKARLEBY. Säg Pedros och alla i Nykarleby vet vad du talar om. Men framtiden är osäker - puben är till salu.

Ägaren Pedro Gonzalez lämnar Finland så snabbt puben blivit såld. Han är ledsen över att behöva lämna Nykarleby.

- Jag älskar min pub och mina kunder och mest av allt älskar jag mina två små döttrar som blir kvar i Nykarleby med sin mamma. Jag vill komma tillbaka till dem så snabbt som möjligt.

Gonzalez tänker alltså återvända till Nykarleby när läget så tillåter.

Det finns intresserade köpare men det är inte klart om dessa har rätten att driva verksamheten. Saken kontrolleras som bäst med hälso- och alkoholinspektionen. Om de inte får grönt ljus får Gonzalez se sig om efter andra intresserade.

Det är inte med lätthet han släpper taget om puben som han själv och många Nykarlebybor håller kär.

- Om puben har problem när jag kommer tillbaka så köper jag tillbaka den igen. Om den går bra så ser jag mig om efter ett annat jobb.

Pedro's Pub på Bankgatan i centrum av Nykarleby har verkat i cirka sju års tid. Gonzalez har bott i Nykarleby i ett tiotal år.

Joni Kyheröinen

Pedro Gonzalez lämnar Nykarleby men vill återvända så snabbt som möjligt. Foto: Arkiv

Österbottens Tidning, webbupplagan den 11 juli 2012.

Pedros pub fick ny ägare

Publicerad 15 september 2012 kl. 00:25. Senast ändrad 14 september 2012 kl. 17:29

NYKARLEBY. Smått legendariska puben Pedros i Nykarleby har bytt ägare men konceptet ska bestå. Det lovar nya företagaren Duman Cemal.

- Det skulle vara riktigt dumt att ändra på ett fungerande koncept och folk har vant sig vid stilen. Till och med namnet blir kvar, säger Duman Cemal.

Också personalen är den samma som förr. Puben sysselsätter i dag fem personer inklusive ägaren.

Marcus Jansson

Duman Cemal är fotbollsvän som tar över Pedro's Pub i Nykarleby. Jaro och Barcelona får trängas med Galatasaray på väggen bakom.

Vasabladet, webbupplagan 14 september 2012.

 

Våren 2017 öppnades FAF (First After Fire) i lokalen. Sommaren 2017 byggdes en ny uteservering inne på gården.

 

Läs mer:
Hela tavlan.
Dyhrs andra hus.
Bagarstugan.
(Rev. 2018-04-20 .)

Hela tavlan.