Nykarlebystjärnkonstruktör Kalle Andersson


Kalle Andersson på Brännan har världens mest växlande utbud av varianter av Nykarlebystjärnan. Även hustru Ann-Mari deltar i tillverkningen.Garaget är fyllt med stjärnor i olika tillverkningsstadier och storlekar. Här visar Kalle upp en galge (av typen som vanligen används för mink- och rävskinn) med stommar till ministjärnor. Förstoring.Stommar i olika storlekar. Förstoring.Centrumringar. Förstoring.Stommar till ministjärnor med diameter 20 cm.Olika storlekar. Förstoring.


Detalj av centrumdelen. I de två fina pinnarna vid klockan tolv monteras lampfästet.Stommar i olika storlekar. Förstoring.Stjärna med beklädnad av furufaner.Furustjärnan tänd.Nykarlebystjärna med Svenskfinlands färger gul (egentligen guld) och röd, endast två färger. Varannnan udd är gul och varannan röd..Nykarlebystjärna med Finlands färger, kokard i mittcirkeln och endast två färger. Varannnan udd är vit och varannan blå.


Ministjärnan med diameter 20 cm. Denna är "pinnmonterad" och utan belysningsanordning ...

 


... men det finns även variant med 12 volts lampa och upphängningsögla. En sådan fick jag av Kalle sommaren 2018 och den hänger nu i vindsfönstret mot Ekerövägen/Drottningholmsparken.


Foto; F.L. juli 2018, förutom den sista som fotades i december 2018.


Läs mer:
Nykarlebystjärna, konstruktör Kalle Andersson.
Innehållsförteckning till kapitlet Nykarlebystjärnan.
Typologin utökades med några punkter.
(Inf. 2018-12-09, rev. 2018-12-26 .)