Avtryckarvantar

Siv Nylund har dragit igång ett projekt för att sticka sockor till soldaterna i Ukraina. Många deltar och varje vecka lämnas sockor till biblioteket för vidare transport till de behövande kämparna. Jag är mycket imponerad över engagemanget.

För en tid sedan lade Siv ut en bild på avtryckarvante och jag tänkte att det är lättare att sticka om man har ett mönster. Hittade då på Sörmlands museum SLM 31523 – Stickade vantar av grått ullgarn, fristickat pekfinger avsett för skyttar.

Fia Lindblom tillhandahöll mönstret med kommentaren:

Jag passade på att fråga en vän på textilmuseet i Borås lite om stickor och garn, eftersom jag såg i beskrivningen att det inte stämmer med dagens nummer på stickor eller garnet som troligen är annorlunda idag. Hon är van spinnare, stickare och återskapare av bl.a. 40-talskläder. Hon svarade så här:

”Strumpstickor 12 motsvarar ungefär stickor 2.75–3.0 mm om jag minns rätt.

Garnkvalitet är alltid klurigt, men står det svenskt garn eller svenskullgarn i 40-talsstickbeskrivningar brukar det i alla fall innebära garn av lite grövre ull*fibrer*. 4-tr strumpgarn borde gissningsvis motsvara kanske Nm 6/2–Nm 7/2. Typ standard 2-tr ullgarn.

Har ett gammalt vantmönster med ungefär samma antal maskor (och stickor 12) – där har de angett att stickfastheten ska vara 30–32 m/10 cm.”

 

Landstormsvante. (Mörkblå el. mörkgrå.)

Material: 100 gr. L. P. 4-trådigt svenskt strumpgarn. 5 st. strumpstickor nr 12.

Höger vante: Lägg upp 64 m. på 4 stickor (16 m. på varje) och sticka resårstickning (1 rm., 1 am.) 10 cm. och övergå därefter till slätstickning. Efter 7 v. börjar man uttagningarna för tummen. På första stickan stickar man 2 m., plockar upp 1 m., stickar 6 m., plockar upp 1 m. Sticka 3 v. och gör liknande upptagningar ovanför de första. Gör sammanlagt 6 uttagningsgvarv med 3 v. emellan varje och sticka därefter 4 v. Plocka sedan av 18 m. för tummen och sätt dem på en garnända, 1 lägg upp 6 nya m. och sticka 5 cm. Flytta sedan över de 10 första m. på första stickan och de 10 sista på sista stickan på en garnända. Lägg upp 2 nya m. och dela upp de återstående 46 m. så man får 11 m. på 1:a och 4:e stickorna och 12 m. på 2:a och 3:e. Sticka rakt 6 cm. Börja sedan med hoptagningarna. Gör en hoptagning varje v. av de 2 näst sista på 2:a stickan och en hoptagning av 2:a och 3:e m. på 3:e stickan. Då 1 m. på 2:a och 3:e stickorna är kvar hoptagas alla m. 2 och 2 och sedan fästes de samman med en tråd.

Sticka därefter pekfingret med 4 stickor. Plocka upp 4 nya m. vid sidan av den andra delen av vanten och sticka tills pekfingret är 8 cm. Tag då ihop alla m. 2 och 2 tills endast 3 m. återstå och fäst dessa med garnet.

Plocka därefter upp m. för tummen och dessutom 8 extra m. vid sidan av handen. Av dessa 8 m. som åtminstone till att börja med kunna sitta på en egen sticka, gör man 1 hoptagning i början och 1 hoptagning i slutet på denna sticka under det l:a v. (återstår alltså 24 m.). När hela tummen är 7 cm hoptages m. 2 och 2 och då 3 m. återstå, fästes de med garnet.

Vänster vante stickas lika men motsatt och uttagningarna för tummen sker i slutet på 4:e stickan. Alltså sticka 4:e stickan sålunda: 8 m., plocka upp 1 m., sticka 6 m., plocka upp 1 m., sticka 2 m.



Landstormsvantar från Sörmlands museum.



Avtryckarvantar stickade i Novitas Nallegarn med stickor nr 3 av Elisabet Sund. Gunvor Kronqvist håller på och stickar.

 

Läs mer:
Lotta Svärd och Marthorna försåg våra kämpar med klädespersedlar.
Mönster som pdf.
Landstorm på Wikipedia.
(Inf. 2023-01-02, rev. 2023-12-25 .)