Marklund hissar igen sjömansstjärnan i Nykarleby

 
   

En gammal sjömanstradition är den, sexuddiga julstjärnan i Nykarleby. Med stjärnan på en stång utanför husknuten välkomnades sjömännen hem till julen. Zacharias Topelius har beskrivit Nykarleby-stjärnan i en bok.

Det är alltså fråga om en gammal julsed i Nykarleby. Nu är Nykarleby-stjärnan populärare än någonsin. 35 stjärnor hade Edvin Marklund i Nykarleby tillverkat i år och alla var sålda redan ett par dagar före julen. Också i fjol sålde han ett trettiotal. Egentligen skall Nykarlebystjärnan hänga utomhus på en stång med ett kors upptill. På de tre korsarmarna binder man granrisbuketter och med lina och block hissas stjärnan i stången. En lagom ljussvag lampa ger ett varmt sken i de olikfärgade stjärnuddarna.

Som adventstjärna inomhus ser man numera ofta Nykarleby-stjärnan hänga i fönstret och är den sexuddad kan man vara ganska säker på att det är Edvin Marklund som gjort den. Han tillverkar dem i tre olika storlekar och har sålt sina stjärnor till långväga köpare — Nykarlebygillet i Helsingfors lottade ut en av hans stjärnor på sin julfest nyligen, många sänds till Sverige osv. I juletid kan man på stjärnan i fönstret lite varstans i världen se att här bor det visst Nykarleby-ättlingar.

Edvin Marklund berättar att han gjorde sin första stjärna 1921 med ledning av gamla beskrivningar. Den hade då varit borta sedan första världskriget. Likaså var den försvunnen under de senaste krigsåren. Han kommer ihåg hur stjärnan hängde på snart sagt alla gårdsplaner på Källbacken före krigen och nu tycks den komma igen. Det är betydligt enklare nu med ellampor. Förr hade man levande ljus i stjärnorna och det hände ofta att de brann upp. Edvin Marklund lackerar sina stjärnor för att de skall klara fukt och blåst utomhus — för det är ju utomhus stjärnan av tradition skall hänga i korset med granbuketterna och hälsa välkommen hem till jul.

  

Edvin Marklund i Nykarleby har med framgång på nytt introducerat en gammal jultradition i Nykarleby, sjömannens stjärna.
Edvin Marklund i Nykarleby har med framgång på nytt introducerat en gammal jultradition i Nykarleby, sjömannens stjärna.

[Teckning: Lars Pensar 2002.]


Inger Luoma, Jakobstads Tidning 24/12-1974.
Lars Pensar tillhandahöll. Hemma i Nykarleby hade vi en utestjärna tillverkad av Edvin. Jag har ärvt min farbror Johannes innestjärna.


*     *     *


DÖDSFALL


EDVIN MARKLUND


Pensionerade elmontören Edvin Marklund i Nykarleby avled efter längre tids sjukdom tisdagen den 11 mars. Marklund som den 13 mars skulle ha fyllt 80 år var en av de drivande krafterna bakom Nykarlebys socialdemokratiska förening. Redan som sjuttonåring skrev han in sig i arbetarföreningen, i Nykarleby-föreningen har han varit ordförande och styrelsemedlem i olika perioder.Marklund blev 1974 hedersmedlem i Finlands svenska arbetarförbund. Han har också fått motta sdp:s partimärke i guld för banbrytande gärning.


Lars Pensar tillhandahöll.
(Inf. 2019-12-15.)


Läs mer:
Renovering av en ”Marklundare”.
Karl-Gustav Henrikssons stjärna.
Innehållsförteckning till kapitlet Nykarlebystjärnan.
Intervju med Edvin om marknaderna förr i världen av Vilhelm Nyby.
Intervju med Edvin om Nesslers tryckeri av Inger Luoma.
I unga år arbetade Edvin på Wiks Hotell.
Gratifikation till Edvin Marklund.
Edvin vittne till arkebusering.
Edvins gård.
Edvins stjärnstång.
Nya kraftverksturbinen 1957.
Fler artiklar ur tidningen.
(Rev. 2022-12-07 .)