Israce med förhinder 2010

Det som tilldragit sig mina ögon är att för första gången sen 1972 har en bana anlagts på älven, nu av motorsportgossarna. Ja det finns sen ett år tillbaka en ny motorsportförening – Nykarleby motorsportklubb. De håller till i diverse grusgropar och kör. Nu har de yrt på på älven. Förra gången, 1972, var det en motorcykeltävling mellan ryska stjärnor och en del finländska förare som tävlade, allt i den propagandaoffensiv som Sovjet sysslade med det året. Det var inom diverse idrotter och kultur som sovjetiska deltgare visade upp ”det stora mäktiga sovjetiska framsteget” för att imponera på det finländska folket. Ja, kanske du t.o.m. kommer ihåg tävlingen på ån, som sovjeterna förstås vann överlägset. [Det gör jag.] Jag var inte återkommen till Nykarleby då ännu, men Peter Gullback i stadens trädgård påminde mig om evenemanget, som jag inte dessvidare noterat.Den södra delen av banan upplogad mellan Storbron och dammen.
Lars Pensar fotograferade den 5 februari 2010 och berättade.


*          *          *


Israce inhiberat
i Nykarleby

Publicerad 5 mars 2010 kl. 17:06. Senast ändrad 5 mars 2010 kl. 17:30

NYKARLEBY. Isracet som Nykarleby motorsportklubb hade planerat arrangera på lördagen ute på havsisen vid Bådahamnen i Nykarleby är inhiberat.

     - Vi beklagar att det inte blir något israce. Faktum är att vi tvingats ge oss med de snömassor som vällt ner och packats på isen de senaste dygnen, säger Jonas Björkqvist från motorsportklubben.
     Tanken var att först arrangera isracet på älven på publikvänlig plats inne i staden.
      Då vädret satte stopp för den planen beslöt arrangörerna att flytta isracet till Bådaskatan. Nu tvingas arrangörerna sträcka upp sina händer även vid Bådaskatan, där man förgäves försökt ploga upp en isbana, men där vinden packat drivorna så hårt att de maskiner som används inte rår på den packade drivsnön.

Britt Sund, Österbottens Tidnings webbplats.


Läs mer:
Fler artiklar ur ÖT:
(Inf. 2010-03-07, rev. 2010-03-07 .)