Jeans shop DALTON Bros. Inc. 1978

Jeans shop DALTON Bros. Inc. 1973.
Sollefteågatan 1, fasader mot norr och väster.
Foto: Lars Pensar.


I f.d. Södra tullhuset drev Brylle Nylund från Socklot en filial till sin jeans-shop 6-corner i Jakobstad från maj 1978 till 1984. Då tog Maija-Liisa Nyqvist över efter att ha jobbat några år för Brylle och höll på till 1986 när Maria Lassus tog över och flyttade affärsnamnet till Jakobstad. Skylten fanns kvar ännu 1988. Inte bara namnet och skyltarna utan även inredningen var i western-stil.

Jeans av bland andra märkena Mic Mac och Sgt Pepper med små fickor under bakfickorna med dragkedjor fanns till salu. Och det var på den tiden när jeansen skulle vara så tighta att man fick lägga sig ner för att få på dem, ibland till och med fuktiga för att de skulle få den rätta passformen. På modet var också en stor plastkam med skaft, vilken kunde vara till hjälp när dragkedjan skulle dras upp.

Håkan Kivinen köpte gården av Lauri och Rut Kujala (i början på 90-talet?) och flyttade sin tandklinik dit. I samband med ombygganden sattes entrén mot Sollefteågatan igen, skyltfönstren gjordes om till vanliga fönster och en ny entré togs upp på västra långsidan.

(Inf. 2005-02-16.)

*     *     *Hur invigningen sist och slutligen gick till minns jag inte, men det var tal om att det skulle vara en parad längs esplanaden med bland annat hästar och Annika och Stefan Ågholms gröna dubbeltandem, d.v.s. en cykel för fyra personer.


Österbottniska Posten den 13 april 1978.
Från issuu.
(Inf. 2020-09-14.)


*     *     *

 

Klädaffärsägares förhoppning:

Jakobstadsbor i varierad dress

FLFRA modeller i mindre mängder snarare än färre modeller i stora mängder, enligt den principen vill Hans Tiihonen, den
nye innehavaren av 6-corner i Jakobstad, sköta klädaffären.

— PÅ det sättet kanske stadsborna börjar klä sig lite mer varierat, hoppas Tiihonen.

Ägaren är ny, men annars är det inte några stora förändringar. Liksom sin föregångare Brylle Nylund, vill också Tiihonen satsa på modekläder och namnet, 6-corner, blir kvar.

Tiihonen, som är en till Oravais utflyttad jakobstadsbo, har arbetat som musiker. Han har rest runt i Skandinavien och på Grönland och uppträtt på olika restauranger. Det är hans första försök som affärsman.

Även Nylunds övriga klädaffärer har bytt ägare. Tiihonen i kompanjonskap med Maria Lassus har övertagit Hot Shop i Oravais. Dalton Jeans shop i Nykarleby har övergått i Maija-Liisa Nyqvists ägo. Och Nylunds andra Jakobstadsaffär, Canal 18, ägs nu av sonen, Pontus Nylund.


G. Appel Jakobstads Tidning 1984.


*     *     *


När Maria Lassus tog över efter Maija-Liisa Nyqvist såldes hela lagret åt en partihandlare. Lösöre som hyllor, speglar och lampor tog vi hem, så denna annons känns lite underlig.


Jakobstads Tidning 1986.
Kari Nyqvist tillhandahöll artikel och annons och kommenterade.
(Inf. 2020-09-15.)

*     *     *


Skyltens och Daltons vidare öden diskuterades på facebook den 12 mars 2015:

Thord Todi Sjöblom: Undrar var den skylten är i dag?

Kari Nyqvist: Morsan drev ju Daltons i några år efter att Brylle slutat. Har för mig att hyresvärden tog ner skylten i samband med att verksamheten tog slut. Vi tog i varje fall inte hand om den.

Lena Salo: Ligger väl o skräpar i nå uthus o stiger i värde ...

Thord Todi Sjöblom: Det är det jag menar. Vore underbart att äga den ... Man cyklade ju förbi den varje dag förr o beundrade den redan då.

Kenneth Frostdahl: Angåend Daltons skyltin. Jag träffa idag Kivinen som bor i husi. Ja fråga om di har skyltin spara.
     Han sa att han mins skyltin bra fö han bygd en kojjo åv an i sin barndom. Så skyltin fins it na mejr.

(Inf. 2016-03-09.)


Läs mer:
Södra tullhuset i kapitlet Fakta.
Legenden Åke Knus av Brylle.
(Inf. 2005-02-16, rev. 2020-10-15 .)