Titta in i min lilla kajuta ...


När höstmörkret liger tungt runt om kring oss, passar det bra att titta på gamla diabilder. Då hittade jag bilder av vår lekstuga på Nybo.

Lekstugan var en gammal kajuta som fanns där redan när pappa köpte Nybo 1944. Jag vet inte varifrån den härstammade, kanske från något av Carl Nylunds fartyg? Eller från det som gick i kvav mellan Långören och Markusholmen?
     Hur som helst, kajutan var mycket välbyggd. Trävirket var stenhårt och stod emot tidens tand till 1969. I hörnen fanns skoning av gjuten mässing för att ge stadga åt den. Taket var beklätt med segelduk. Kajutan var placerad på en rad stenar, så den var kanske avsedd att vara ett slags ”lusthus” för fröknarna Nylund? Inne fanns två väggfasta långbänkar, tillverkade av spjälor. Den stod på sydsidan av tomten.
     Pappa fixade till den med lämplig utrustning, ett hjul från en barnvagn blev en ypperlig ratt. Med färgkritor ritade vi instrument och en träspak fastspikad i en av bänkspjälorna var ett utmärkt backslag. Där kunde man leka skeppare och resa till fjärran länder för att hämta hem dyrbara varor. Trots att också myggorna tyckte om läget, var kajutan en rolig detalj på gårdsplanen.
     Men, som man ser på bilden, blev den till sist alltför maläten och fick sluta sina dagar som köksved.
Min yngre bror Tomas inne i kajutan. Utanför, på marken står en kofot och så ligger där en gjutjärnskamin. Vi har inne i villan ännu en likadan på plats, men den har inte använts de senaste 60 åren.
Förstoring.


Mats Blomqvist berättade.


Läs mer:
Villa Blomqvist / Nylund / Ahlqvist vid Andra Sjön av Mats Blomqvist.
(Inf. 2009-12-09, rev. 2022-08-26 .)