Väggmålningen

På gott och ont

vid Restaurang von Döbeln


Bilden målades direkt på den rappade väggen av C. G. Krokfors i restaurang von Döbelns trappuppgång på Bankgatan 7 1959 eller 1960 – vad jag kommer ihåg. Den doldes i en elnisch vid ombyggnaden i mitten på 1990-talet. Konstnären var redan under nykarlebytiden jazzmusiker, spelade saxofon, vilket konstverket ”Tauko” på Essobaren vittnade om. Jag tror att även det fondväggstora konstverket sen några år är eliminerat. Har inte skymtat det genom fönstren.

Såhär beskrivs bilden i hotellpresentationen 1960:

Det första som möter besökaren när han kommer upp i vestibulen i andra våningen är en väggmålning på 3 x 3 meter som utförts av seminaristen C G Krokfors, Gamlakarleby, en släkting till Annie Krokfors).

Det är en intressant målning, men den är svårtolkad. Den skildrar dragkampen mellan kunskapen och det upphöljda å den ena sidan och människans inneboende ondska å den andra. Målningen verkar surrealistisk, men den kan också tolkas symboliskt och har enstaka kubistiska inslag. Kompositionen är säkert uppbyggd och målningen gör ett starkt intryck.


Målning av C. G. Krokfors vid Restaurang von Döbeln.
Förstoring.

 

Lars Pensar tillhandahöll och kommenterade.


Läs mer:
Konstnär Carl-Gustav Krokfors i Österbottniska Posten 1965.
Tauko på Essobaren.
Nykarlebyrestaurangen öppnades på onsdagen i Österbottniska Posten.
Krokfors illustrerade en turistbroschyr.
Krokfors som ”mösspåläggare”.
(Inf. 2004-11-07, rev. 2020-01-08 .)