Målningar i Normens inre matsal

Normalskolans två matsalar fanns i källarvåningen. I början på sjuttiotalet hängde i den sydöstra delen med fönster åt öster och söder tavlor med motiv från Visby och ringmuren. Ibland kunde man få maten serverad på tallrikar med Lotta Svärd-emblem. Det serverades ärtsoppa, köttsoppa, leverlåda, leversås, makaronilåda, ugnsstekt korv, kanske serverad med potatismos, knackkorv, kålsoppa med mjukt bröd och en ostskiva.

En specialitet var Oslo-frukost bestående av en semla, en ostskiva, ett litet smörpaket, ett kokt ägg, en böckling och varm choklad serverad i rostfri mugg. Huruvida vi också drack mjölk ur rostfria muggar eller glas, har jag glömt. Bondsoppan var ingen höjdare. Favoriten var blodkorv med lingonsylt. Varje höst skulle eleverna leverera lingon som sen kokades till sylt.

Tycker mig minnas att vi åt i skift, och tror att de yngre eleverna åt i den sydöstra och de äldre i den inre matsalen.

Elsa Granroth var kokerska/föreståndare (om jag minns rätt). Övriga i personalen var Marita Nordling, ... Här behövs hjälp!

I den inre matsalen utan fönster fanns målningar på de ljusgula väggarna utförda under Torsten Korsströms ledning. Korsström dog den 24 augusti 1964 och målningarna utfördes ”under hans sista skolår”, så då är de förmodligen gjorda 1963.

Nu behöver jag ännu mer hjälp! Först och främst vilka motiven var och sen era egna minnen av målningarna. Speciellt roligt vore det om någon som var med och målade, hörde av sig! Har någon foton? I brist på det, rekonstruktioner?Målningarna


Principritning över inre matsalen. Mot öster/uppåt fortsatte man till den yttre matsalen och mot väster/neråt fanns entrén och trappan. Ej säker på antalet målningar på långsidorna och om det fanns någon mot norr. Kanske fanns det väggfasta bänkar på långsidorna.

 

S1 Torget i staden före branden med krinolinklädda damer och herrar i höga hattar med rådhuset i bakgrunden. Något i stil med Cléments målning.
Rigmor Kellokoski: Erik Reipsar ledde oss och hade temat. Kommer inte riktigt ihåg vad vi målade, men något med fina damer med solparasoll som vandrade i grönskan? Mer minns jag inte och vilka andra var med. Gerd Ringvall ....? Erik gick i Seminariet och hade undervisningstimme med oss. Tror vi gick i 4 klass eller... Minns bara att Erik ville ha oss att måla. Torsten va ju en mysig farbror och skicklig tecknare och konstnär. Minns att seminaristerna gärna samlades runt honom. Det var alltid kul att måla när han var med. Synd att målningarna inte är fotade.
   
V1  
V2  
V3  
V4 Kon-Tiki.
Lisa Blöth: Jag var med i gruppen som målade Kon-Tiki. Jag tror den var mer mot norr, kanske V4.
   
N1  
   
Ö1

Röda havets delning.
Ann-Charlotte Lundqvist: Jag var med och målade 1963 och minns att jag målade en arm på en gubbe som sträcker ut handen. Motivet är jag inte helt säker på, men det var troligen nåt bibliskt. Kanske havet skulle vika undan men det är bara en gissning.
     Karin Sundgren: Jag var på sjukhus när ni målade, jag fick måla dit en fisk när jag kom tillbaks till skolan.

   
Ö2 Columbus ankomst till Amerika.
Ole Haglunds klass målade den. Ej säker på placeringen.
Ö3 Söderhavsstrand med palmer, kanske en hydda, och vinkande svarthåriga människor med (röda?) höftskynken. Ej säker på placeringen.
Ö4 Rymdraket.
Lisa Blöth. Och så fanns det en målning på östra väggen med en rymdraket. Ej säker på placeringen.
   
? Kan Jesu fiskafänge också ha varit avbildat?


Läs mer:
Normalskolan i kapitlet Fakta.
Innehållsförteckning till kapitlet Nykarleby i konsten.
(Inf. 2020-01-18, rev. 2020-01-24 .)