Poliser på 1920- och 30-talen

Då jag i mina gamla album hittat i mitt tycke roliga bilder från 1920/30-talet av poliserna och min far kommissarien kom tanken för mig att de möjligen kunde platsa.


Hela kåren söder om kyrkan. Från vänster Edvard Björklund, Svanbäck, Nylund (ryckte in vid behov) och Edvard Markkula (också "Stumpin" kallad).
Hela kåren söder om kyrkan. Från vänster Edvard Björklund, August Svanbäck, Nylund (ryckte in vid behov) och Edvard Markkula (också ”Stumpin” kallad).
[Notera den fyrkantiga stolpen som dessutom ser ut att vara avsmalnande! Vad i all världen är det?]

Svanbäck, rådhusvaktmästarinnan och min far kommissarien på rådhustrappan. [Möjligt att kommissarien missmint sig om platsen, för det är flera saker som tyder på att fotografiet inte är taget vid rådhuset.]Topelii park. Bankdir. Einar Hedström, normalskollärare Alex. Björklund och min far. Troligen på någon festlighet i samband med självständighetsdagen något år kring 1930. Notera paradvärjan vid min fars sida, och att alla tre är i nikotinets våld.Svanbäck var en originell typ som inte brydde sig så mycket om konvenans. Så berättades det t.ex. att han en sommardag sågs promenera i staden i full polismundering, men barfota! De båda Edvard bodde grannar till oss på Källbacken och livnärde sig vid sidan om polisyrket på boskapshållning med fähus på sina stadstomter.


Karl Wenelius (på Källbacken kallad ”kumisariens Kalli”) tillhandahöll och berättade.


Läs mer:
Wenelius gård.
Drunkningsolycka i Ragnörn fors.
Polisens ställning förbättras av Erik Birck.
Polisanekdot av Börje Wilkman.
(Inf. 2007-01-25, rev. 2024-01-19)