Nykarlebygillet förärade
Brostugan en ljuskrona

— VISST BLIR vi nostalgiska när vi träffas, erkänner utan omsvep fyra styrelse-
medlemmar i Nykarlebygillet i Helsingfors, en sammanslutning av före detta nykarlebybor i förskingringen. Samtalsämnet tryter aldrig — gamla nykarleby-
minnen, vad annars — och man överträffar varandra i att komma ihåg hur det var då och vem som är vem. Men, gillet ägnar sig inte bara åt att prata gamla minnen — man har andra aktiviteter också och visar då och då konkret att man inte glömt sin hembygd.

     Således hänger sedan några dagar det senaste beviset på gillets aktivitet — en ljuskrona i taket i Brostugan. På onsdagen, överlämnades gåvan officiellt av de fyra styrelsemedlemmarna samtidigt som man hängde en liten förklarande tavla på spiselmuren.
     — Som en ringa gärd av tacksamhet för trevna stunder under gångna år, står det bl. a. på tavlan.
     — Här dyker de nostalgiska känslorna upp igen, förklarar glatt gillets ordförande Rolf Herler. Vi kommer ihåg hur vi i vår ungdom satt på Brostugan lyckliga och förälskade förstulet hållande den utvalda i handen. Han tror att det är många som har angenäma minnen från Brostugan och gärna stämmer in i gillets tack.

     Ljuskronan påminner om de mässings-
kronor som finns i kyrkan. Själva stommen är svarvad i trä, rödmålad medan de snirklade ljushållarna är i järn och svarta. Kronan är fäst vid en elupplyst tallrik i taket.
     Kronan har i tiden ritats av Josef Herler, som fann förebilden i en bondgård i Vörå. Trästommen till den ursprungliga kronan, som ännu hänger i Herlers matsal, svarvades av E. J. Backlund på seminariet medan järn-delarna smiddes av dåvarande metallslöjd-läraren Konrad Öhman. Senare har det gjorts flera exemplar av kronan och dethär är ett av dem.
     Vilken nästa gillesaktivitet skall bli, vet man inte. Det dyker upp spontant, säger de fyra. Vi får väl se.

 


Många av Nykarlebygillets medlemmar tillbringar sin semester i Nykarleby, så ock de fyra styrelsemedlemmar som på onsdagen överlämnade den nya ljuskronan till Brostugan. Fr.v. Hjalmar Blomqvist, Viola Segerstam, Hjördis Rajander och Rolf Herler, som förresten numera är bosatt i Nykarleby.
Många av Nykarlebygillets medlemmar tillbringar sin semester i Nykarleby, så ock de fyra styrelsemedlemmar som på onsdagen överlämnade den nya ljuskronan till Brostugan. Fr.v. Hjalmar Blomqvist, Viola Segerstam, Hjördis Rajander och Rolf Herler, som förresten numera är bosatt i Nykarleby.


Inger Luoma, Jakobstads Tidning den 15 augusti 1975.
Mats Blomqvist tillhandahöll.

 

Kronan tillverkades av Max Herler, medelade hans dotter Anna-Maria von Schantz. Max har gjort ett tjugotal likadana som han delade ut åt släkt och vänner.  Den urspuingliga tog Else Almqvist hand om.


Kronan.
Foto: F. L. juli 2005.Tavlan.
Foto: F. L. juli 2005.Läs mer:
Fakta om Nykarlebygillet.
Skiss.
Brostugan i kapitlet Fakta.
Fler artiklar ur tidningen.
(Inf. 2005-06-12, rev. 2016-09-05.)