Ny-Mallen

Kvarnvägen 1
RehmalskrokenNågra milstolpar

  • 1987 började Toivo och Kimmo Lebeitsuk med försäljning hemifrån.
  • 1988 används namnet Ny-Car mallen.
  • 1995 påbörjades hallen i nordöstra hörnet av Kaj Lytts, ibruktagen 1997.
  • 1998 påbörjades kallagret längs Kvarnvägen, ibruktaget 2001.
  • 19?? såldes anläggningen till Peter Sundfors, som tidigare verkade i gamla brandstationen.
  • 2010 påbörjades tillbyggnad av första hallen.Kvarnvägen 1 sommaren 2016. I förgrunden en brygga som förmodligen är en kvarleva sen Ny-Mallen-tiden. Kovjokivägen i bakgrunden. Förstoring.

   
   

Artiklar

 
Nkbyfirma säljer radiostyrda bilar 1987
Annons 1987
Annons 1988
Liten modellhistoria 2020

 

Nkbyfirma säljer
radiostyrda bilar

Jakten på en radiostyrd bil blev en affärsidé för Toivo och Kimmo Lebeitsuk i Nykarleby. Det visade sig vara svårt att få tag på sådana här i nejden. Sedan en dryg månad tillbaka har Lebeitsuks sålt radiostyrda bilar, båtar, motorcyklar och flygplan från sitt garage.


— Vi har firman som en hobby, säger Toivo Lebeitsuk. Vi sköter den på sidan om ordinarie arbete. Knappast kommer vi att uppleva den dag då vi sköter firman på heltid.

Lebeitsuk berättar att radiostyrda bilar är en stor fluga i helsingforsregionen, där man t.o.m. ordnar tävlingar. Flugan har inte nått Österbotten i samma utsträckning. Men också här finns entusiaster.

Genom sin firma Ny-Mallen beställer Lebeitsuks japanska byggsatser från importören. De här byggsatserna monterar antingen kunderna själva eller Lebeitsuks. Toivo Lebeitsuk menar att vem som helst klarar av att sätta ihop byggsatsen.

Ny-Mallen börjar alltså i liten skala. Eftersom det finns så pass många olika radiostyrda modeller har man av kostnadsskäl endast några enstaka i lager. Lebeitsuk säger att leveranserna går rätt snabbts, oftast får man de beställda delarna redan nästa dag. Priserna varierar från ca 1.500 mk uppåt beroende på utrustning.

Någon större efterfrågan på byggsatser har man ännu inte haft. Endast en byggsats är hittills såld, men man har flera beställningar till sommaren. Nu är den rätta årstiden att beställa till sommaren eftersom man får räkna med en eller två veckors monteringstid.

— Folk har en felaktig uppfattning om att radiostyrda bilar är en hobby enbart för sommarmånaderna, säger Toivo Lebeitsuk. Bilarna kör lika bra på vintervägarna. Radiostyrda flygplan är lättare att flyga på vintern.

Nästa steg är att samla ihop alla som är intresserade av radiostyrda prylar och försöka bilda en klubb.

Förutom de radiostyrda produkterna förmedlar Ny-Mallen också båtbryggor.De föga billiknande delarna som Kimma Lebeitsuk (t.h.) visar upp blir en likadan bil som Toivo Lebeitsuk håller i handen.

Radiostyrda bilar —
båtar  —  flygplan —
motorcyklar
SOFA-bryggor
          -lekstugor

Ny-Mallen

tel. 967-209 87


Johan Sandberg, Jakobstads Tidning den 7 mars 1987.
(Inf. 2020-11-11.)

 

Jakobstads Tidning den 13 april 1988. Notera att namnet nu är Ny-Car mallen!
(Inf. 2020-11-11.)


*     *     *

Liten modellhistoria

I början på 1970-talet flög Peter Sund på seminariets sportplan med ett linstyrt flygplan med glödstiftmotor. Huruvida det också fanns en modellflygklubb som höll till i Residenshuset, låter jag vara osagt. Trot att också Göran Dahlskog hade ett sånt.

Kring 1980 byggde Sven Mårtens en radiostyrd glasfiberbåt enligt konstens alla regler börjande med plugg. Ralf Hästbacka hade också något radiostyrt. Även Kaj Rasmus byggde båtar, men den store båtmodellbyggaren var Jens Flén från Munsala. Inga byggsatser för honom heller, allt utom motor och servon hemmagjort. Artikel om honom i Vasabladet den 12 januari 1982, brättade Kari Nyqvist.

En modellsegelfkygklubb höll till i Gröna rummet vid Idrottsgården 1978. Hur månag som blev färdigbyggda och hur många av dem som kom upp i luften, låte rjag också vara osagt.

I dagsläget har SS Ägir en sektion för radiostyrda segelbåtar DragonForce 65.


F.L.
(Inf. 2020-11-11.)Margite Enlund tillhandahöll artiklar ur Jakobstads Tidning.
Jonas Andersson tillhandahöll årtalsfakta.


Läs mer:
Företagen på Kampen.
Fler artiklar ur JT.
(Inf. 2020-11-11, rev. 2021-04-21 .)