Författarstaty utsatt för illdåd

   Bara ett tomt hål gapar i statyn där R.R. Eklunds huvud satt. När det försvaann och hur det har gått till visste ingen på tisdagskvällen. Foto: Leif Sjöholm
Bara ett tomt hål gapar i statyn där R.R. Eklunds huvud satt. När det försvann och hur det har gått till visste ingen på tisdagskvällen.
Foto: Leif Sjöholm

NYKARLEBY. Någon har under de senaste dagarna förstört författaren R.R. Eklunds staty i Topeliparken i Nykarleby. Plötsligt är huvudet borta och ingen, förutom tjuvarna vet vart det har tagit vägen.

- Oj, vad säger du. Nu har vi något att fundera på i morgon, utropar tf trädgårdsmästare Ritva Sundvik när ÖT ringer upp och förklarar vad som hänt. Själva huvudet var gjutet i metall och satt fast med två stadiga bultar i stenen. Nu gapar bara ett tomt hål och två stora märken efter bultarna.
     Statyns huvud satt åtminstone två meter från marken, så det har inte varit allt för lätt att få loss huvudet. Därför kan man anta att det inte är några unga tjuvar som varit i farten.
     Ritva Eklund säger att hon vet vad hon har att göra på onsdagsmorgonen då efterspaningarna börjar. Hon hoppas hitta huvudet i den växtrika åbranten om det inte ligger på älvens botten eller har försvunnit länge bort.
     På byggandskontoret säger man att förstörelsen av statyn eventuellt kan vara ett resultat av kulturnattens sena aktiviteter.

Leif Sjöholm
Publicerad idag kl. 16:37
Uppdaterad idag kl. 18:15


Österbottens Tidning, webbupplagan, den 26 augusti 2008.


Läs mer:
Statyn ofördärvad.
Fler artiklar ur ÖT.
(Inf. 2008-08-26.)