AKTUELLT  JAKOBSTAD  KARLEBY  NYKARLEBY


100-årigt beslut verkställdes

Redan för 100 år sedan beslöt stadsfullmäktige i Nykarleby att en minnesplatta av striden vid Nykarleby midsommardagen år 1808 skulle resas på bergsklippan intill brostugan.

»» NYKARLEBY
På fredag förmiddag var det högtidlig avtäckningsceremoni intill brostugan.
     – Det var både politiska och personliga orsaker som gjorde att beslutet tog 100 år att verkställa. Att verkställigheten tog 100 år har inte något i övrigt att göra med trögheten i Nykarleby stads förvaltning, intygar stadsdirektör Gösta Willman.
På midsommardagen år 1808 väcktes Nykarlebyborna klockan fyra på morgonen av skottlossning.
     – Också om uppvaknandet säkert var skräckfyllt för Nykarlebyborna, så slutade striderna åtminstone för stadsbornas del lyckligt, eftersom det aldrig blev några gatustrider i Nykarleby i motsats till Vasa ett dygn senare, säger Lars Pensar.
     Bron var i stort sett det enda som förstördes i staden. Innan bron stacks i brand och rasade i älven, så hann 400 man ta sig över bron och genom eldslågorna.

Von Döbelns planer på en omringning av staden och planen på att knyta ihop säcken och i den de ryska trupperna misslyckades däremot.
     Enligt Lars Pensar var det läkaren Ernst V. Knape som var initiativtagaren till minnesplattan för drygt 100 år sedan.
     Gamlakarlebybon Knape, som kom till Nykarleby år 1902, hade sin första läkarmottagning i grannhuset till kyrkan på Bankgatan.
     – Knapes fönster vätte mot älven och brostugan. I både hans dikter och inte minst i hans visa ”Ant han dansa med mig” fick Knape sin inspiration genom vyerna från sitt fönster.
     I Pensars tycke har Ernst V. Knape även signerat den allra vackraste dikten om Nykarleby. År 1908 lämnade Knape Nykarleby för att specialisera sig till ögonläkare.
     Att det skulle ta ytterligare 100 år innan minnesplattan fullbordades hade Knape knappast räknat med.
     Som ett slags plåster på såret blev avtäckningen av minnesplattan och fanfaren vid den själva startskottet för festligheterna i samband minnesveckoslutet i Nykarleby.


Britt Sund, Österbottens Tidning, den 26 september 2008.


Läs mer:
Minnestavlan.
Fler artiklar ur ÖT.
(Inf. 2008-08-26.)