Juthbacka teaters föreställning 1978–79


Bröderna Östermans huskors


Huskorset går bra på Juthbacka

Juthbacka Teater drar fortfarande stor publik och omkring 700 personer förlängde livet med hjärtliga skratt åt Bröderna Östermans huskors på onsdagskvällen. Applåder och skrattsalvor inför "öppen ridå" kvällen igenom visade att publiken trivdes i det hurtiga teatersällskapet och i den vackra omgivningen.


Huskorset, pigan Anna, Moa Thors bär upp spelet på ett galant sätt tillsammans med bröderna Österman, Torsten Häger, Bo Kronqvist och Boris Bränn. Dessa utnyttjar styckets repliker och kommentarer på ett alldeles ypperligt sätt. Regissören Maj-Lis Granlund har gjort ett gott regiarbete. Folke Nyholm gör också en bra karikatyr av sin roll som Fjärdingsman. Ami Aspelund och Håkan Sträng innehar även varsin roll men gör sig bäst i sina vackra och innerliga sånger.

Man kan ju ställa in brödernas huskors i aktuell könsrollsdebatt om man så vill. Och styckets arvs- och testamentsbekymmer är ju alla tider lika brännande och man kan säga att dessa avsnitt speglar en tidlös verklighet i dess hårda men löjliga allvar. Men humorn och underhållning är naturligtvis det väsentliga i sammanhanget och det lyckas helt.

Nykarlebydialekten gör sig på något sätt bättre i teatersammanhang än andra dialekter och är kanske lättare att förstå även för en icke invigd. Den saknar bl.a. åo-diftongen som finns strax söderöver och är inte lika "avhuggna" i slutstavelsen som norröver.

Juthbacka har ställt in sig på underhållande avkoppling för publiken och den stora publiktillströmningen visar också att folk vill ha det på så sätt, en tankeställare för den som genom teatern vill spegla samhället och med politisk pekpinne — ofta med en röd schattering — vill pracka ett bestämt politiskt ställningstagande på sin publik. När man varit med om underhållningen på Juthbacka och sedan exempelvis jämför med de s.k. underhållningsprogrammen i Finlands TV — särskilt på svenska — så står Juthbacka skyhögt över. Enligt planerna är kvällens föreställning den sista för säsongen.


— Raska på! In med kappsäckarna bara kommenderar huskorset pigan Anna och bröderna Österman lyder blint.


ES,  Österbottningen, lördag 22 juli 1978.
Dan Kronqvist delade på facebook.

 

Juthbacka fortsätter

Juthbacka sommarteater ger samma pjäs som i fjol — alltså Bröderna Östermans huskors.

— Vi hade så mycket folk i fjol att det ska räcka en sommar till, funderar Carita Ek som är sekreterare i teaterföreningen.

Andra orsaker till att det inte blir nåt byte på repertoaren är att regissören Maj-Lis Granlund dels varit och spelat i Sverige, dels varit med i TV filmen — liksom många andra Juthbackaamatörer. [Kanske avses inspelningen av Heimlaga.]

— Vi trodde att vi inte skulle ha så mycket tid till repetitioner. Åtminstone inte till att repetera nåt nytt.

Bröderna Östermans huskors handlar om tre ”latasockar” som bestämt sig för att anställa en piga för att slippa göra nåt alls — men får tag på en riktigt dominerande ragata.

En komedi med andra ord.

Håkan Streng och Ami Aspelund är fortfarande med med inlagda låtar.

Premiär på söndag.


Österbottniska Posten nr 28 torsdagen den 12 juli 1979.
Från issuu.

ÖP 1978 verkar inte finnas på issuu, så därför blev det så lite om denna föreställning.


Läs mer:
Föregående pjäs: Åttan.
Nästa pjäs: Prinsessan Törnrosa.
Juthbacka i kapitlet Fakta.
Juthbacka teater av Lars Pensar.
Fler artiklar ur ÖP.
(Inf. 2017-11-09, rev. 2021-04-30 .)