Tema Meteor

 




Innehåll
  Nr Dat. År

Meteor

32

7/8

1908

Stjärnklart

21

28/5

1909

Meteor i Kovjoki

29

23/7

En meteor

28

14/7

1911

En vacker meteor

44

5/11

1926

Jättemeteor upptäckt i Sibirien

16

19/4

1929



*     *     *


— Meteor. I tisdags på aftonen kl. halv elva sågs på ungefär 500 meters avstånd från jordytan en praktfull glänsande meteor av en knytnäves storlek med ett fräsande ljud ila fram i riktning mot nordost.


Österbottniska Posten, 07.08.1908, nr 32, s. 2.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.
(Inf. 2025-02-09.)


*     *     *


Stjärnklart.



Där mitt ovan våra huvuden sträcker sig „Vintergatans” breda väg, ett stjärnsystem på miljarder solar och världar, „en bro av ljus från pol till pol”.

Våra förfäder kallade den „Vintergatan”, därför att den syntes om vintern och var som en väg med snö över himlens breda valv.

Romarna kände ej vinter och snö. De kallade henne „Mjölkvägen”, ty deras djärva fantasi berättade dem, att det vita var den mjölk, som flöt över, då himladrottningen Juno räckte sitt bröst ät jättebarnet Herkules.

Den vackraste bilden möter oss måhända från det gamla Grekland. Där trodde man, att detta himlens ljusa skapats genom att solen under evigheterna följt den vägen under sin vandring fram över himmelen. Och där solen gått fram och spritt ljus, där kunde — så tänkte de gamla i grekernas land — mörker icke råda.

Andra sågo i Vintergatan den fog varmed himmelens bägge halvor voro hopfästade. Hur långt än öster var från väster, måste de likväl en gång mötas. Det blev i den vita rand, som gick tvärs över himmelen.

Ännu en hög och poetisk tanke om Vintergatan: Ovidius berättar, att det är den väg, de odödliga gå, då de vandra till de saligas boningar. Det är djup och poesi i detta!

Varje stjärna och varje stjärnbild skulle bliva oss dubbelt kär och intressant, om vi blott kände något om den. Nu äro de så främmande och så okända för os.

„Karlavagnen” är en annan av de större stjärnbilder, de flesta väl känna. Även den kan giva stoff till vår fantasi, om den också icke kan jämföras med Vintergatan.

Karlavagnen är ett vackert nordiskt namn. Bilden är tydlig. Man har fogat stjärnorna samman till en vagn med hjul och tistelstång. Andra folks föreställningssätt har sammanfört stjärnorna till andra figurer. Kineserna ha däri sett en „skäppa”. Araberna ha i stjärnbilden i dyster fantasi skådat en „likkista”, de franska bönderna ha sätt vår stolta Karlavagn blott till en „ kastrull”, och engelsmännen har däri sett en „plog”.

En annan stjärna, som nog många av oss även kunna utpeka är „ Sirius”. Den blänker med sitt stiftande ljus i rött och violett icke längt från „Orions bälte” („De tre vise männen”). Det är en av himlens väldigaste solar, många, många gånger större än vår sol. Vore vi jättesolen Sirius så nära som vi äro vår egen sol, skulle vår jord för oändligt länge sedan hava uppgått i atomer.

Nu rusar Sirius fram i världsrymden, så långt fjärran från oss, att den i stället för en allt förbrännande sol blott blir en milt blänkande stjärna, himmelens kanske vackraste. När ett „stjärnfall” synes, tro många, att det verkligen är en stjärna, som faller. Nej, så är det ej, det är blott en bit vilsekommen materia (en „meteor”), som lik en hälsning därifrån når vår lustkrets, och där genom friktionen (gnidning) mot luften blir glödande. Men det var kanske en bit, slungad ut från solen, eller en liten, liten rest från en värld, som en gång genom en fruktansvärd katastrof gått under och vilken sedan i små atomer splittrats sönder och trots sin väldighet likt en handfull korn slungats ut i rymdens stora oändlighet.


Österbottniska Posten, 28.05.1909, nr 21, s. 4.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.


Läs mer:
Vintergatan av Zacharias Topelius.
(Inf. 2025-02-09.)


*     *     *


— Meteor. Kl. 1 tiden natten mot den 16 dennes sågs i Kovjoki av flera personer å östra himlavalvet ett intensivt ljus plötsligt flamma till, slockna samt på nytt antändas och sedan falla i lodrät riktning. Till formen var ljuset, som tydligen var en meteor, ett eldrött klot mcd lång vit svans.


Österbottniska Posten, 23.07.1909, nr 29, s. 2.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.
(Inf. 2025-02-09.)


*     *     *


En meteor observerades i söndags kväll från Brudholmarna. Från Lepplax där den äfven observerats, har meddelats till tidn. Jakobstad:

I söndags den 9 juli kl. 10,20 e. m. syntes härstädes på västra delen af himlahvalfvet en meteor. Den iakttogs först på en höjd af omkring 450 öfver horisonten och rörde sig i riktning sydost-nordväst. På en höjd af ungefär 200 sprang eldkulan sönder i en hel mängd små kulor, hvilka efter ett ögonblick slocknade. Det vackra fenomenet varade i sin helhet några sekunder. Enligt ett meddelande från Kovjoki har meteoren äfven observerats därstädes af telegrafisten Elis Sirén jämte några andra personer, men syntes den där några minuter tidigare än i Lepplax.


Österbottniska Posten, 14.07.1911, nr 28, s. 2.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.
(Inf. 2025-02-09.)


*     *     *


En vacker meteor iakttogs härstädes tisdag kväll något över 18,80 å östra himlavalvet. Den rörde sig i riktning från söder i till norr. Med sitt starkt lysande ljusgröna sken upplyste den i nejden under sin skenbart långsamma fart. Den har även observerats i Viborg, Helsingfors, Tammerfors, Kuopio, Vasa m. fl. orter i olika delar av landet. Kl. 11-tiden iakttogs en andra, mindre meteor röra sig i samma riktning.


Österbottniska Posten, 05.11.1926, nr 44, s. 2.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.
(Inf. 2025-02-09.)


*     *     *


Det här är lite vid sidan om, men det får slinka med, för det är så spännande. Kollade ÖP tiden efter att den slog ner, men hittade inga noteringar om speciella ljusfenomen.



Jättemeteor upptäckt i Sibirien.
För tjugo år. sedan gingo obestämda rykten om, att en jättemeteor fallit ned någonstans i Sibirien. I april förra året begav sig en rysk professor Eulik med en mindre expedition ut för att se, om legenden var sann. Efter en del strapatser kommo de fram till en plats, där förödelsens styggelse gått fram. Hans infödda vägvisare blevo slagna av skräck och vägrade att följa med längre. Professorn och hans få följeslagare gingo vidare. Vad de sågo var en död natur; mil efter mil krossade träd, jorden på ett fantastiskt sätt uppriven, och jätteträd, som lågo i högar på marken. Då man fruktade livsmedelsbrist, vände Euliks följeslagare på hans råd hemåt och han stannade ensam kvar. Under månader undersökte han den ödelagda terrängen. Slutligen av sände man en expedition för att söka upp honom. Denna fann honom just som hans födoämnen voro praktiskt taget slut. Den meteor, det är fråga om, är enligt vad man tror den största, som hemsökt mänskligheten sedan urminnes tider. Den sopade bort allt liv på en area, så stor som Belgien. Jordbävningen då den föll ned, måste ha känts hundratals mil bort. Det var en lycka, att den föll ned i vildmarken.


Österbottniska Posten, 19.04.1929, nr 16, s. 4.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.
(Inf. 2025-02-09.)

 

Läs mer:
Fler Tema.
Fler artiklar i Österbottniska Posten.
(Inf. 2025-02-09, rev. 2025-02-09 .)