Sommarpub öppnar vid torget i Nykarleby


I juli månad öppnar Michelle Björkholm Döbelns ölstuga i gamla Pedros utrymmen på Bankgatan i Nykarleby. Hon siktar på att kunna bredda pubens målgrupp.
Foto: Markku Jokela


Krogverksamheten intill Nykarleby torg väcks till liv igen under sommaren. I juli öppnar Döbelns ölstuga.

Öppningsdatumet är ännu inte fastslaget, men i juli öppnar Döbelns ölstuga dörrarna i gamla Pedros utrymmen på Bankgatan. Krogen kommer att ha öppet onsdag till lördag under de kommande tre månaderna. Under valborg stängde förra krogägaren ner verksamheten på Bankgatan efter att ha haft svårigheter att hitta en efterträdare. Det var första gången sedan 60-talet som Nykarleby centrum inte hade egen pub. Michelle Björkholm som driver Mommos café, sommarkafeet Tullmagasinet och nu också Döbelns ölstuga har lagt märke till att invånarna saknat ett ställe att träffas om kvällarna.

– Folk har pratat om det. När vi har haft musikevenemang på Tullmagasinet har det också kommit extra mycket besökare jämfört med tidigare, säger Björkholm. Döbelns ölstuga har öppet till september. Det ännu oklart om det kommer någon ny verksamhet efter det.

– Jag ville testa på den här verksamheten en kortare tid. Det är bra att puben är öppen på sommaren, säger Björkholm. Förberedelserna inför öppningen har tagit längre tid än väntat men är nu i full gång. Döbelns ölstuga kommer att ha C-rättigheter, något som också återspeglas i pubens namn.

– Vi ville lyfta fram det tidigare namnet Döbeln igen och samtidigt ha något som beskriver vad det är för ställe. C-rättigheter innebär att vi kan servera öl och cider, säger Björkholm. Björkholm planerar att bredda sortimentet.

– Vi kommer att ha lokalt öl som bryggs på Campen i Nykarleby och Karhu på kran. Det kommer också finnas olika flasköl och cider. Vi kommer inte servera mat men nog lättare snacks och toasts, säger Björkholm. När Pedros stängde i våras var tanken att Mommos café [i gavellokalen morrut i Grönhuset] skulle skaffa C-rättigheter under sommaren.

– Den idén har slopats nu i och med att Döbelns ölstuga öppnas, säger Björkholm. Döbelns ölstuga blir en tillfällig sommarpub och därför satsas inget på pubens utseende i det här skedet. I stället kommer det att ordnas olika musikevenemang och specialkvällar.

– Vi planerar ha evenemang ungefär två gånger i månaden och livemusik under Nykarlebyveckan. En sak vi har tänkt på är 40-pluskvällar och möjligtvis också någon grillkväll, säger Björkholm. Björkholm hoppas på att kunna bredda pubens målgrupp.

– Det ska vara öppet för alla. Tanken är att både äldre och yngre ska kunna komma hit, säger Björkholm.Sara Östman, Vasabladet, 30 juni 2016.

Läs mer:
Döbeln.
Fler artiklar ur tidningen.
(Inf. 2020-08-28, rev. 2020-08-28 .)