Tändstickshistoria

I Västerås i Sverige sitter en hängiven samlare av tändsticksetiketter. Han heter Juhani Nyman och har specialiserat sig på de äldre finländska småfabrikernas etiketter. I Juhanis bakhuvud finns också tanken att någon gång i framtiden försöka ge ut en katalog över alla finländska tändsticksfabriker med data om fabrikerna, deras etiketter med mera.

Juhani Nymans största problem i samlarivern är nu att det visat sig nästan omöjligt för honom att hitta några som helst uppgifter om de flesta små och kortlivade fabrikerna. I vissa fall känner man till verksamhetstiden bara ungefärligt. Etiketter finns från de flesta fabriker om också blott ett fåtal. Vissa är helt okända.

Nu hoppas Juhani i Västerås att österbottningar som i sin egen och seklets ungdom arbetat i någon tändsticksfabrik – sådana fanns i Vasa, Nykarleby, Jakobstad och Gamlakarleby – skall höra av sig till honom. Med berättelser, men också med källmaterial av alla de slag. Etiketter och hela askar blir han glad åt.
Den som har tändsticksförflutet kan skriva till Juhani Nyman, Skjutbanegatan 8 A, 72339 Västerås Sverige. Då blir han glad!Vasabladet, den 14 december 1978.

Läs mer:
Juhani Nyman och hans samling.
Fler artiklar ur tidningen.
(Inf. 2013-09-27, rev. 2013-09-27 .)