Lars Pensars invigningstal
Någon forskare lär ha påstått, att när en gammal stad brinner är det som när skogsbranden drar fram, – plats och utrymme bereds för något nytt som får nya möjlighet att komma till.
Kejsar Nero brände också ned Rom för att kunna bygga upp en ståtligare stad.
Utan tvivel var de gamla städerna ofta trånga och osunda boplatser med nutida ögon sedda.
Var då Nykarleby brand en katastrof ? Nej – inte om man mäter i förlorade mänskoliv, för inte en enda mänska miste livet i branden. Men i omistliga kulturvärden och penningmässigt – Jo!
De ekonomiska förlusterna beräknades uppgått till mellan 150 000 och 200 000 silverrubel. Försäkringarna täckte 50 000, senatens stöd 20 000, och lika mycket i stöd från olika håll i landet, däribland kejsarens omedelbara utbetalning ur hans handkassa 5 000 rubel. Här kan man också nämna det speciellt för insamling av stödpengar skrivna verket ”De hemlöse” som även återuppfördes i Nykarleby kyrka 2011.
102 bostadshus brann ned, bland dem de största och finaste. Beboeliga efter branden blev 53 gårdar, mest små och obetydliga, – med något undantag.
5 dagar efter branden beslöt stadsfullmäktige att återuppbygga staden på samma plats. På sommaren satte man igång och några år senare var de centrala kvarteren uppbyggda.
Blev då det nya Nykarleby en bra stad? Jo – trivsam med envåningsträhus, ljus och öppen med mycken grönska och raka, breda gator. Och samma ståtliga älv.
100 år senare började mycket av det Nykarleby som byggts efter branden att försvinna.
Trähusen revs, ett efter ett. Men den förnyade stad vi ser idag är fortfarande ljus och öppen.
Men skulle det vara möjligt att få göra en tidsresa, skulle min önskan vara att under ett dygn få vandra omkring i det Nykarleby, som lades i aska 12–13 januari 1858, den stad som minnesplattan här erinrar om.
Nykarleby Lokalförsäkring, numera gången till historien, med emeritus direktören Johan Frilund har stått för kostnaderna för stenen och plattan. Peter Gullbacks hjälpande händer har också bidragit vid det praktiska genomförandet.
Kulturflickorna, som kan titta ned hit från sin arbetsplats har på många sätt gett stöd till förverkligandet.
Tack till er alla! |