Notdragning
på Torsöfjärden
i mars 2012
I Socklot är många fiskare och har i långa tider livnärt sig på fiske.
Fisket har gått i arv från generation till generation. Vintertid har man hållit på med notdragning. Notdragning gjorde man sista gången i Socklot år 1965 då lönsamheten sinade för allt besvär och tungt arbete som gjordes. År 2005 tog man upp traditionen igen på hobbynivå och efter det har man dragit not varje vinter då isens tjocklek tillåtit.
Socklot not kallas dagens fiskelag och de har själva bundit och tillverkat noten som används. Den är cirka 300 meter bred och den dras under isen i cirka 500 meter. Den totala ytan som fiskas av är cirka 15 hektar.
Vintern 2012 blev jag tillfrågad om jag ville vara med på notdragning och såklart ville jag det. Söndag 4 mars som var en solig och fin vårvinterdag, begav vi oss ut på Torsöfjärden till exakt samma ställe som använts för notfiske sedan början av 1900-talet.
Första dagen ut på isen var en förberedelsernas dag med borrande och sågande i isen för att följande två söndagar kunna dra noten.
Jag var ivrig att lära mig hur allt fungerar med notdragning, de äldre fiskarna som varit med länge berättade, visade och lade mig i arbete.
Några av de äldre var med redan i mitten av 1900-talet på notdragning.
Av de äldre fick jag höra många historier om notdragning: ”En gång var isen så dålig att öppet vatten var bara några meter från där vi borrade hålen.”
Fångsten i mars 2012 var cirka 4 200 kg. Flera hundra kg fisk såldes direkt på isen medan den största delen kördes till Nyko-Frys och såldes till foderfisk. |