Maria Bomans pepparkakor — benämnda

Bomans pepparkakor
  

Här är receptet på Maria Bomans (* 5/2 1900 † 31/10 1968) pepparkakor. Jag har fått det av Jan-Erik Solvin som fått det från Boman. Egentligen är receptet svenskt och heter Prins Carls Pepparkakor. Hur som helst, det är bara att pröva på. Det ingen vet, är i vilken mån kärleken till konsten påverkade Maria Bomans utmärkta resultat.


     500 g smör
     500 g socker
     2 ägg
     4 msk sirap
     2 tsk kanel

2 tsk nejlikor
2 tsk ingefära
2 tsk kardemumma
1 tsk soda
1 kg mjöl (fint och grovt)


Smör och socker röres vitt och pösigt.
Ägg och kryddor tillsättes och till sist nästan allt mjöl (800 g).

Låt degen vila över natten i kylskåp.

Kavlas tunna, gräddas 7–9 minuter i 175°.


Delikata pepparkakor bakade enligt
receptet av min fru Karin.


Maria Boman föddes år 1900, utbildade sig vid Högvalla husmodersskola och arbetade sedan i södra Finland i några herrgårdskök. Hon kom tillbaka till hemstaden 1943 och tog hand om burkarnas matbespisningsbolag Burkebo. Efter krigsslutet blev hon seminariets husmor, men i sitt hus i Nystan på Seminariegatan 11 (fortfarande år 2005 i släktens ägo) fick burkar både mat och husrum. Hennes måtto för matlagning var ”God mat och mätta mänskor”. Förmågan att i bristtidens Finland kunna laga bra och närande mat, hålla ekonomin på fötter och vara en angenäm mänska samt att hon bakade jättegoda pepparkakor skaffade henne ett rykte som levde länge efter hennes död 1968.


Lars Pensar tillhandahöll och berättade.


Läs mer:
Mer om Bomans pepparkakor av Rabbe Storå och Lars Pensar.
Tornskär och släkten Boman av Woldemar Backman.
Receptet på engelska.
Ryktet sprider sig av Stefan Fors.
Pepparkaslusthus.
(Inf. 2004-12-09, rev. 2017-11-15 .)