Kaarle Laurell
1881–1933
Dödsfall. Stor var den förstämning som bemäktigade sig allas sinnen då förliden tisdag sorgebudskapet om veterinär Kaarle Laurells plötsliga frånfälle blev känt.
Ännu dagen förut vid full vigör, avreste hr Laurell natten till den 22 d:s med motorbåt till Jakobstad för att besöka sin hustru, som vårdas å barnbördshuset därstädes. Avfärden skedde från Andra sjön kl. 2 ovan nämnda natt, och efter en kortare rast å Aspskär fortsattes färden. Då båten anträdde inloppet till Jakobstad erfor hr L. en tryckande trötthet varför han gick in i kajutan för att erhålla vila. Då vid framkomsten till Jakobstad, kl. 6 på morgonen, en av de medresande gick för att väcka honom fann denne till sin förfäran att livet hos den sovande höll på att slockna — andningen hade upphört och endast pulsens svaga slag gåvo tillkänna att livet då ännu icke helt flytt. Läkare tillkallades omedelbart, men då denne anlände hade även den sista livsgnistan flytt. Hjärtförlamning hade ändat hans liv.
Veterinär K. Laurell föddes den 26 juli 1881 i Nystad och var således vid sitt frånfälle 39 år gammal. Han sörjes närmast av maka och fyra barn samt sex syskon.
Som en säregen omständighet må i detta sammanhang meddelas, att den avlidnes fader, kyrkoherden Josef S. Laurell, även ljöt en plötslig död under en färd till ett sjukbesök i Lappfjärds socken.
Med veterinär Laurells bortgång har samhället mistat en värderad och dugande medlem.
Efter avlagd studentexamen i Uleåborgs finska lyceum utbildade hr L. sig till djurläkare, i vilken egenskap han verkat inom staden och landskommunen samt Jeppo och Munsala socknar under en tid av mer än tolv år. Känd såsom en skicklig läkare samt värderad för sitt flärdfria och folkliga sinne, var han mycket anlitad och avhållen.
Livligt intresserad för kommunala angelägenheter har den avlidne anlitats uti olika värv. Sålunda har han under en följd av år varit viceordförande i stadens drätselkammare, ledamot i stadsfullmäktige och hälsovårdsnämnden samt innehaft andra förtroendeposter. Förenande ett praktiskt sinne med en vaken blick, uttalade han i tydliga ordalag och utan dagtingan sin mening i förekommande frågor. Och humoristiskt anlagd, älskade han att i dagligt tal uttrycka sig på bygdemål.
Under den ryska tidens sista maktperiod i vårt land fick den avlidne även pröva på ryskt godtycke, i det han av gendarmer fördes fängslad först till Vasa och senare till Petersburg, och torde den långa och hårda fängelsetiden, med överhängande dödshot, verksamt bidragit till det onda, som nu slutligen ledde till hans död. Jordfästningen äger rum i morgon söndag kl. 2 e. m. |