Tre frågor ...    
     
  FREDRIK LILJESTRÖM
Byggnadsingenjör på
Brunnberg & Forshed Arki-tektkontor, Stockholm. Upp-
vuxen i Nykarleby, byggnads-
ingenjör från Vasa Tekniska Läroanstalt. Grannen nästgårds har Drottningholms slott som sitt hem.


Vad betyder Österbotten för dig?
Österbotten och speciellt min barndoms och ungdoms stad Nykarleby har alltid en plats i mitt hjärta, trots att jag bott långt mer än halva livet i Sverige.
     Från första stund har jag känt mig hemma i det nya landet och det enda jag har saknat är de ljusa sommarnätterna. Men det behovet tillfredsställs under semestern när jag också får träffa släkt och
vänner och återbesöka ”de stenar där barn jag lekt”.
 

Vad är ett speciellt glädjeämne för tillfället?

I tjugotvå år har jag med benäget bistånd av många andra byggt upp webbplatsen Nykarlebyvyer som behandlar stadens historia på alla möjliga och omöjliga sätt. Det har blivit en encyklopedi med tusentals sidor, bilder och länkar. En spin off har varit att jag fått nya österbottniska bekantskaper.
     På Topeliusfesten nyligen tilldelades Nykarlebyvyer Nykarleby stads kulturpris. Det var en mycket glädjande och uppskattad belöning för tusentals timmar vid datorn och också tillfredsställande att vara profet i sin egen hemstad. Nu jobbar jag vidare, i bästa fall i ytterligare tjugotvå år. För att citera Tomas Tranströmer: Jag blir aldrig färdig, och det är som det skall.
 
Vad är livskvalitet för dig?
Jag är lyckligt lottad som kan checka av alla grundförutsättningarna för livskvalitet. Hälsan är god. Familjen bestående av hustru, snart myndig dotter, cocker spaniel och katt är en ständig källa till glädje.
     Jag har ett arbete som jag trivs med trots att jag i dagarna har haft samma i 28 år. Eftersom det under åren blivit så många olika typer av projekt, har det ändå varit varierande. Vi bor i en idyll med en trädgård som i försommartid för tankarna till Körsbärsdalen. I svärfarfars gamla automobilstall finns min man cave (mansgrotta).
     Livskvalitet av högsta klass är att en sommarkväll efter givande samtal i vedeldad bastu med Drottningholms BastuBadarBröder ta ett sista dopp, se kvällssolens strålar strila genom strandbrinkens aspars och alars lövverk och lyssna till svalornas kvitter och helgmålsringningens klang över nejden. Då är lyckan fullkomlig.


Svenolof Karlsson, Katternö nr 1/2024, februari.


Läs mer:
Publicerat och framträdanden.
Hela tidningen som pdf.
(Inf. 2024-05-20, rev. 2024-05-20 . )