Publicerat och framträdanden

2024

Tre frågor av Svenolof Karlsson.

Fredrik prisas för Nykarlebyvyer – digital skattkista fylld av lokalhistoria i Österbottens Tidning av Britt Sund.
(Inf. 2024-02-11.)

Föredrag på Stadsbiblioteket.
(Inf. 2024-01-10.)

*

2019

Nykarlebyvyer har då och då sedan 2015 citerats och hänvisats till, men jag har inte kommit mig för att föra in det här. Men nu när jag råkade se att det finns en artikel på Wikipedia sedan den 24 augusti, blev det uppdatering.

Men, efter en tid visade det sig att någon tyckte att den inte platsade, så den blev raderad.
(Inf. 2019-10-27.)

*

2015

Hänvisning i I åttio år har Topelius blickat ut över parken av Tina Nylund.
(Inf. 2015-09-19.)

*

 

2014

Stadsbibliotekts Topelius-saga var Björken och stjärnan. Som pärmbild användes den här bilden.
(Inf. 2014-08-28.)

 

På 70-årsdagen av bombningarna hade Österbottens Tidning 3 sidor i ämnet. I slutet av tredje sidan, skriven av Kenneth Myntti: ”den ypperliga, lokalhistoriska webbsidan Nykarlebyvyer”.
(Inf. 2014-02-28.)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Nykarleby

— — —

External links

Media related to Nykarleby at Wikimedia Commons

  • Town of Nykarleby – Official website
  • A comprehensive collection of stories and pictures from Nykarleby's history (Swedish)

(Inf. 2014-01-21.)

*


2013

Berättarkafé om nättingfiske

Hej, på Nordmalings bibliotek ska man ha berättarkafé om nättingfiske 9 okt. Vi hade ingen lämplig bild så jag sökte runt på nätet och kom in på er webbsida. Undrar därför om vi skulle kunna visa upp en bild från Lars Pensars bildreportage från oktober 2012. Vi har ingen möjlighet att ge ersättning men skriver förstås fotografens namn och bildkällan i anslutning till bilden.

Med vänlig hälsning
Anna Sahlén
webbredaktör


Länksidan på Dagcentret Hyddans webbplats.

Sidor av intresse
Nykarlebyvyer Legendarisk website som beskriver Nykarleby då och nu. Väl värd ett besök eller tjugo.
(Inf. 2013-10-08.)


*




2012

Nykarlebynejdens historia

Släktforskningen och dess resultat, dvs släktutredningar beskriver hur släkterna utvecklats och persongalleriet som ingår i dem. För dagens läsare kan det vara av intresse att också känna till något om den omgivning och miljö dessa personer levt i under gångna årtionden och århundraden.

Eftersom Levälä-släkten till stor del levt i Nykarleby-trakten är ju denna stads historia av speciell betydelse för oss. Därför är det på sin plats att konstatera att det i dag finns en mycket fin informationskälla på adressen www.nykarlebyvyer.nu. Den uppehålls av Fredrik Liljeström och är verkligen innehållsrik.

Det mesta gäller för Nykarleby stad, men det finns även material från byarna i den gamla landskommunen, inkl. Ytterjeppo. Jag rekommenderar på det varmaste att du bekantar dig med webbplatsen.

Ett exempel på innehållet i Nykarlebyvyer utgörs av artikeln om tjärbränningen i Jeppotrakten, som ingår i detta nummer av Medlemsbladet. Tjärbränningen var ju en viktig del av skogsbruket i kusttrakterna på 1700-talet och älvarna användes som transportleder för tjäran. Artikeln är läsvärd.

Levälä Släktförenings medlemsblad nr 34, maj 2012.
(Inf. 2013-08-09.)


Hejsan!

Här är ett trevligt exempel på vyernas spridning.
     Min fru är aktiv på ett Sverige-forum om höns och getter. Där  frågade någon efter recept på pepparkakor. Signaturen ”getalina” från Halland rekommenderade Bomans pepparkakor på Nykarlebyvyer, också med länk. Så nu hittade t.o.m. min fru in på vyerna för första gången.

Glad Jul!

Stefan Fors
(Inf. 2012-12-13.)


Rundgång – en bild använd som förlaga av Berglins.
(Inf. 2012-08-16.)


*


2011

Nykarlebyvyer - Postcards from Uusikarleby in Finland

Posted by stampnerd 519 days ago (https://www.nykarlebyvyer.nu)
Simply put: an amazing site about postcards from the Finnish town of Nykarleby. Also stamps. And a host of other things. Do bookmark favorite pages right away — chances are you'll never find your way back otherwise. In Swedish language. Om Nykarleby i Österbotten. Stadens historia berättad med gamla vykort, historiker, kartor, stadsplaner, hemmanslängder, poesi och prosa, tidningsartiklar, tändsticksetiketter, bibliografi, filateli m.m.
Read More | Discuss  Bury  |
(Inf. 2011-05-21.)

*

Nykarlebyvyer – stadens historia på nätet

Fredrik Liljeström
to 28.4 kl 18.30-20.30
Juthbacka Herrgård
Bokmärke för GPS: Jutasvägen 34

Avgift: 10 €

8, 70, 451, 16 380 och 82 656. Vad döljer sig bakom dessa siffror? Jo, år sedan starten, antalet varianter på stadsnamnet Nykarleby, storleken i megabyte, antalet filer och antalet länkar som Nykarlebyvyer består av. Eller mer i klartext, resultatet av Fredrik Liljeströms och många andras arbete under snart nio år med en webbplats om stadens historia.
    På Nykarlebyvyer kan du hitta information om människor, miljöer, händelser och företeelser i Nykarleby från urminnes tider till i dag. Fredrik är en nykarlebyson, men han är sedan mer än tjugo år bosatt i Sverige. Under kvällen berättar han om bilder och deras bakgrund, och om Nykarlebys historia utgående från sin webbplats - Nykarlebyvyer. Vi bjuder på kaffe / te & smörgås.
(Inf. 2011-02-26.)

[Arrangör: Arbis.]


*

2010

Enhörningens forum

Enhörningens forum => Näthörningen =>


Titel: Finländsk sf fyller 150 år
Skrivet av: Ben skrivet 24.04.2010 kl. 09.08
Idag, 24.4.2010, fyller den finländska, och finlandssvenska, science fictionlitteraturen 150 år, åtminstone enligt nuvarande forskning. Den 24 april 1860 publicerades nämligen den första delen av följetongen Simeon Lewis resa till Finland år 5,870 efter werldens skapelse, efter de kristnes tideräkning det 1,900:de i tidningen Helsingfors Tidningar. Berättelsen publicerades anonymt, men författaren har senare visat sig vara ingen mindre än Zacharias Topelius.

Simeon Lewis resa (på den tiden användes w i stället för v, så i modern form skulle namnet stavas Simeon Levi) är en berättelse om ett framtida självständigt Finland som Simeon reser igenom bl.a. med det futuristiska fortskaffningsmedlet luftklipper. Från sin resa skickar Simeon brev till sin rabbi och det är genom dessa vi får en inblick i den år 1860 förtio år i framtiden liggande Finland.

Berättelsen publicerades i femton avsnitt varav den sista, som utkom i novemner 1860, avslutas med ordet ”fortsättes”, men tyvärr blev det aldrig någon fortsättning på historian.

År 1998 utgav Helsinki University Press forskare Jari Koponens bok Topelius ja tulevaisuus (på svenska blir titeln ”Topelius och framtiden”) där Koponen presenterar Topelius’ science fictionberättelse. I boken återtrycktes även hela Simeon Lewis resa för första gången sedan den ursprungligen utgavs i Helsingfors Tidningar. En recension av boken, skriven av M. G. Soikkeli, finns att läsa i Aikakone-tidiningens arkiv; recensionen är på finska.

Svenska litteratursällskapet kommer i något skede att publicera Simeon Levis resa i projektet eTopelius, men när detta sker är ännu oklart.

Enhörningen kunde naturligtvis också publicera texten, men det är ändå frågan om en såpass lång text att det hela inte sker i en handvändning om man inte råkar få tag på texten elektroniskt, men visst skulle det vara ett spännande projekt.

Helsingfors Tidningar finns i Nationalbibliotekets digitala samlingar, men numren från 1860 har tyvärr ännu inte digitaliserats. Ett smakprov på den första finländska sf-berättelsen kan man dock få på Fredrik Liljeströms webbplats Nykarlebyvyer, där det sjätte brevet, som berättar om Nykarleby, finns publicerat.


Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC

(Inf. 2010-06-02.)

 

Nykarlebyvyer - Postcards from Uusikarleby in Finland

Posted by stampnerd 74 days ago (https://www.nykarlebyvyer.nu)

Simply put: an amazing site about postcards from the Finnish town of Nykarleby. Also stamps. And a host of other things. Do bookmark favorite pages right away — chances are you'll never find your way back otherwise. In Swedish language. Om Nykarleby i Österbotten. Stadens historia berättad med gamla vykort, historiker, kartor, stadsplaner, hemmanslängder, poesi och prosa, tidningsartiklar, tändsticksetiketter, bibliografi, filateli m.m.

Discuss  Bury Collectors | finland nykarleby postcards homestead Al

(Inf. 2010-03-01.)

*


2009

 

Vykort så det holder!

Laget av Marius den november 7, 2009 kl 12:39 am i Lenker og digg om nettsteder

Jeg fikk helt hakaslepp da jeg første gang, tidligere i dag, surfet inn på NykarlebyVyer. At jeg ennå ikke har klart å finne tilbake til det jeg først leste får heller være, så lenge nettstedet er fullstappet av info om postkort og filateli. Her kan man virkelig snakke om en hjemstedssamler som har ”tatt den helt ut”.

Stikkord: Nykarlebyvyer, helt konge, hjemstedssamling, postkort

Svar fra nrps november 7, 2009 klokka 1:54am
Du får en faktura fra meg, Marius, på tidsbruk/tapt skjønnhetssøvn :-)
Fra ”spøk til alvor” - dette var flott, artig og lærerikt å se - mangfoldig og velbeskrevet vinkling på ”hjemstedssamling” som herved anbefales samlere av slikt, og som kanskje allerede har samlingen full med lux-stempler :-)

Tenk nytt - det er veien å gå!

Svar fra Yngve H. Lundblad en dag siden
En meget fin hjemmeside! En av de beste jeg har sett.
 
 

 

Nykarlebyvyer — når hjemstedssamling nærmer seg religion.
Frank E Ring, 7 november 2009.


Från Frank E Ring.
(Inf. 2009-11-15)

 

 


Nykarlebyvyer angavs som källa i Upptäck Nykarleby i bild av Leif Sjöholm och Vapenbröder – fem frivilliga i jägarrörelsen 1917–1918 av Stefan Nylander
(Inf. 2009-11-14)

 

*



2008

Delar ur Örnen och lejonet som originalpublicerades på Nykarlebyvyer framfördes i samband med 200-årsuppmärksammandet av slaget vid Juthas.

 

Nykarlebyvyer angavs som källa i Nättingar av Nils Storå.

Bilder från tidernas Nykarleby på nätet av Leif Sjöholm i Jakobstads Tidning och Vasabladet.


Katarina på bloggen Mitt dagliga fynd:

2.3.2008 08:44:54 Nykarlebyvyer
I dagens JT återfinns en artikel om Fredrik Liljeström, mannen bakom fantastiska Nykarlebyvyer på nätet.
Ett eldorado för alla de som har minsta anknytning till Nykarleby eller egentligen för alla som är intresserade av vår historia.
 
Rekommenderas, varmt!
   

 

*


2006

Krigargravarna fick födelsedatum av Leif Sjöholm i Jakobstads Tidning.

Stig har samlat bilder på alla 51 Lucior av Leif Sjöholm i Jakobstads Tidning.

Yvonne O på bloggen.fi.

21.11.2006 09:49:16 Vyer  
Förstoring.När jag nu är igång och länk-tipsar! Den som ännu inte sett Nykarlebyvyer! Gör ett besök. Med en varning dock. Man blir lätt kvar där och tiden går. Sidan är otroligt omfattande och intressant och har lärt mig mer om hembygden än skolan lyckades med! Så kolla in den. https://www.nykarlebyvyer.nu



I september utgavs Ephemerer. Zacharias Topelius första tidning 1834–1835 av Carola Herberts och Laura Mattsson som nummer 689 i serien Skrifter utgivna Svenska litteratursällskapet i Finland. Utdrag ur förordet:

... Lektor Lars Pensar har med stor kännedom om Nykarlebys historia och Topelius liv gett värdefulla upplysningar, ... Dessutom har webbplatsen www.nykarlebyvyer.nu med mångsidigt material om Nykarlebys historia varit till stor hjälp i vårt arbete. ...


I september råkade jag se att Nykarlebyvyer finns som nr 271 på sida 6 av 12 med 40 900 poäng på Top 100 Finland.com.


I augusti utkom Medströms i  80 år. Nykarleby Kraftverk 1926—2006 av Leif Sjöholm. www.nykarlebyvyer.nu fanns i källförteckningen.


Några speciella stenar i Nykarleby
i Nykarleby Din sommarstad 2006, juni 2006.


Den 16 januari 2006 publicerades en Notis i Ålandstidningen.



*


2005

I december publicerades vykortet Marknad på torget och Jana Robertsons foto Tröskning på Smedsbacka i stadens kalender.


I november användes bilden av f.d. Joupers fabrik i Nykarleby-Oravais hembygdsförenings nyutgivna bok Vår hembygd under 60 år.


Vid Fiskets dag i Vexala i juli fick jag en fråga om torn i Nykarleby. Tog mig en funderare och det resulterade i kapitlet Torn. Några av bilderna ingick i Lars Huldéns föredrag i oktober i Pisa om Namn på torn i Finland.


Samma månad användes bilden av Per-Erik Villman i programbladet för Juthbacka Teaters uppsättning av Döbelns gränd.


I oktobernumret av Posten på Ålands ungdomstidning Gutteposten publicerades i den svenska upplagan Frimärksspråket och i den finska Postimerkkikieli.


Den 19 augusti publicerades en artikel i Norra Posten.


Den 6 juli i samband med Föreningarnas sommarmarknad på Nykarleby torg presenterade jag Nykarlebyvyer i Rådhuset. Drygt tjugo personer kom.


Den 2 och 3 januari återsändes i programmet Egocentrum intervjun Ann-Sophie Sandström gjorde sommaren 2003. Puff på Radio Vegas webbplats.



*



2004

Den 14 oktober visades i NY-TV den intervju som gjordes i samband med nedanstående.


Föreningen Diktens Dag publicerade foldern Diktarvandring 1 och i den fanns hänvisning till Nykarlebyvyer.


Den 17 juli i samband med Föreningarnas sommarmarknad på Nykarleby torg, när det för en gångs skull inte hällregnade, presenterade jag Nykarlebyvyer i Rådhuset. Ett fyrtiotal personer deltog. Inför evenemanget gjorde jag några affischer: Affisch 1, affisch 2, affisch 3, affisch 4 och affisch 5. Affischerna som pdf.


I februari skrev Jens-Ole Hedman en artikel i Hembygden Finlands Svenska Hembygdsförbunds språkrör.



*



2003

I nummer 4 av Eleonora-Posten, Lovö Hembygdsförenings tidning, skrev redaktör Anita Edam: ”... Tutar det upptaget kan det bero på nätsurfing. T.ex. på www.nykarlebyvyer.nu där aktiv hembygdsföreningsmedlem ansvarar för intressanta sidor.”


Till programbladet för uppsättningen av Tomas Indal på Wasa Teater användes vykort och nytagna fotografier från webbplatsen. Urpremiären var den 12 november.


Ann-Sophie Sandström intervjuade mig i somras. Den 2 och 3 november sändes programmet i Radio Vegas Livstycken. Puff på Vegas webbplats och möjlighet att lyssna på intervjun.


Stig Haglund gav några smakprov på webbplatsen vid Nykarlebynejdens släkt- och bygdeforskares månadsmöte i Rådhuset den 1 oktober. Puff på NYTV:s webbplats.


Artikel i Vasabladet den 31 augusti 2003.


Föredrag vid Nykarleby Rotaryklubbs möte den 9 juli 2003 i Tullmagasinet vid Andrasjön.


Notis i Nykarleby Din sommarstad 2003, juni 2003.


Håkan Skogsjö på Nättidningen Rötter länkade den 11 april till webbplatsen med kommentaren:

”En synnerligen ambitiös webbplats om staden Nykarlebys historia (ligger i Österbotten i Finland). Här kan den intresserade botanisera hur länge som helst, bland gamla vykort, hemmanens ägarlängder, stadsplaner och kartor och oändligt mycket mer. Mycket imponerande!” Den dagen slogs nästan besökarrekordet.


Recension i Jakobstads Tidning den 19 februari 2003.

*



1992

Vykortsutställning vid Smeds-släktens träff den 12 juli 1992.


Läs mer:
Statistik.
(Rev. 2024-05-20 .)