Elektrisk apparatur
för tre generationer

I Nykarleby Elaffärs nya skyltfönster lyser julstjärnor och ljusstakar välkomnande i den blåsiga novembermorgonen. Affären har under hösten flyttat till nya utrymmen vilket gläder de tidigare ägarna Evert och Ann-Marie Holländer. - Det känns så bra att se att verksamheten lever vidare, säger Ann-Marie.

TEXT OCH FOTO MONICA ENQVIST, BILDSTRÖM


De har levt och arbetat sida vid sida mer eller mindre genom hela livet, Ann-Marie och Evert. Under flera decennier drev de tillsammans Nykarleby Elaffär.

Evert kom som riktigt ung in i branschen genom Lundströms elektriska, ett Jakobstadsbaserat företag som drev filialen Nykarleby Elektriska. Grunden till den filialen lades 1947.

- Jag började arbeta där i slutet av 1952. Då sålde vi mest armaturer, radioapparater och säkringar. Våra utrymmen fanns i Föreningsbankens magasin, bredvid Värdshuset.

Evert är från Pedersöre [Sundby], men bytte som mången annan hemort på grund av kärleken. Ann-Marie [f. Solvin] är uppvuxen i Nykarleby och det var här paret valde att bosätta sig.

År 1962 köpte Evert Holländer och Birger Sundvik företaget, Lundström öppnade istället Gustafssons elaffär i Jakobstad. Länge kom företagets officiella namn att vara Nykarleby Elektriska, men i folkmun Elaffären redan då.

Vid denna tid kretsade företagets verksamhet mycket kring installationer och montörsarbeten.

- Till uppdrag i centrum cyklade vi, men skulle vi längre bort tog jag vår privata bil. Det var ett intressant och omväxlande arbete. På den tiden hörde det dessutom till att husfolket bjöd på kaffe eller mat, så vi fick alltid se till att reservera tid för sådant, säger Evert.



Ann-Marie och Evert Holländer är hjärtinnerligt glada över att först sonen och numera sonsonen Morgan valt att driva deras företag vidare. Det är så roligt att se hur företaget utvecklas, säger Ann-Marie och konstaterar att Elaffärens nya utrymmen är verkligt fina. Förstoring.


Mera hemelekronik
Ann-Marie arbetade på Abeko [Karlon?] fram till 1962, då även hon började arbeta på butiken. Hon tittar sig omkring i Elaffärens nya utrymmen och konstaterar att hon aldrig kunnat föreställa sig hur branschen skulle ändras under de decennier som gått.

- Vi hade ju bara en liten butik och bara något enstaka exemplar av varje produkt, en eller kanske två sorters spisar och en sorts dammsugare. Mer än så ville vi inte ha i lager. [Men jag tycke rmig minnas att taket i affären vid torget var fullt av hängande belysningsarmaturer.]

Att arbeta i butik är ju ett socialt arbete, det var det även för Ann-Marie, något som hon stortrivdes med.

- Det är fortfarande roligt att träffa gamla kunder på stan. Förutom elektroniksidan var vi stadens tipsombud, så många kom in till oss av den orsaken också, säger hon.


”Förutom elektronik-
sidan var vi stadens
tipsombud.”


I slutet av 1960-talet flyttade Elaffären från magasinet till nuvarande Andelsbankens utrymmen. [Eg. utrymmen i gården som fanns där Andelsbanken är nu.] Några år senare, 1977 gick flyttlasset igen, nu till Elaffärens förra utrymmen på Topeliusesplanaden 11. Installationsarbetena fortsatte som tidigare, men nu satsade Holländers även allt mer på hemelektronik, bland annat TV-försäljningen ökade kraftigt under 1970-talet.

- Då kunde man inte sälja en tv utan att först installera en antenn, så vi hade mycket arbete med sådant den tiden. Dessutom kom ju kunder in med hemelektronik för reparation, sådana arbeten görs ju inte alls nu för tiden, konstaterar Evert.


Nya generationer

Sonen Stig-Göran växte upp med Elaffären, och började som 16-åring delta i arbetet. Även han har med andra ord ägnat hela sitt arbetsliv åt företaget. 1987 slutade Birger Sundvik på företaget, hans andel köptes då av Stig-Göran samt Håkan Blomqvist, tre år senare blev Ann-Marie och Evert pensionärer.

- Vi har haft en fin pensionärstid. Vi har rest mycket och njutit av villaliv, framförallt har ju våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn förgyllt vår tillvaro, säger Ann-Marie.

Blomqvist skötte om installationssidan medan Stig-Göran fokuserade på butiken.

- Utvecklingen inom hemelektronik har gått allt snabbare med åren. Under 1980- och 1990-talet blev det ju vanligt med allt fler apparater i hemmen, inte minst på tv- och videosidan och senare vad gäller datorer och telefoner, säger Stig-Göran som även han sedan augusti 2015 är pensionär.

För tio år sedan slutade Håkan Blomqvist på företaget, montörssidan såldes bort och företaget satsade därefter allt mera på själva handeln. I samma veva började Morgan arbeta heltid på affären, liksom sin far har även han vuxit upp med Elaffären och började tidigt hjälpa till. Det har dock inte varit någon självklarhet för Morgan att fortsätta i föregångarnas fotspår.

- Jag studerade några år på Peffan i Vasa, men blev vartefter allt mer övertygad om att det är detta jag ska arbeta med. Efter en kurs för företagsledare var jag helt säker, så för ett år sedan blev jag delägare.

Andra hälften av företaget tillhör fortfarande pappa Stig-Göran, men han poängterar att han är tyst delägare, det är Morgan som driver Nykarleby Elaffär.

I samband med generationsskiftet kunde man konstatera att Elaffären växt ur sina utrymmen. Då Alko flyttade till nytt ställe stod lämpligt nog fina lokaler till förfogande.

- Det är spännande och roligt med ett nytt ställe, nu ska vi arbeta in oss här en tid. Visst finns nya planer mellan öronen, men de får gro en tid till, konstaterar Morgan.



Förstoring.



Monica Enqvist, text och foto, i Nykarleby företagare r.f:s julöppningsreklamblad 2016.


Läs mer:
Elaffären i Finlands handel och industri.
Växande elaffär flyttar.

Webbplats
(Inf. 2017-10-29, rev. 2022-01-05 .)