Såsom hopfästningen af Stolpen, där kassen kommer at nedsättas,
är fyrkantig, och kassen deremot rund, så brukar man med färskt granris upfylla de lediga ställen, at ej fisken där må slippa
igenom. Broarne byggas på det sättet, at man sätter först uti strömmen 2:ne så kallade kränkor,
som bestå af 2:ne långa granstockar med 2:ne fötter under, i kors stälde; då den ena ändan af stockarne, hwarunder fötterne
stå, sättes emot forssen och den andra upp åt. På desse kränckor läggas sedan ordenteliga brostockar, at man kan gå
säkert derpå. Emot stockarne slås twänne wiggar den ena ofwan och den andra nedan för stockarne, at de ej få skrida nedföre.
Wid ändarne af brostockarne läggas stenar, at kränckorne må stå stadige, och man kunna gå säkert på dem. Sedan
utses det stället hwarest strömmen häftigast faller, där Nejnögon måst gå. Ofta måste pålar slås
i forssen, at kassen må stå stadigt och ej wräka utför strömmen. Wid utsättningen i akttages at kassen ligger jämt
på bottnen, och stolparne bindas wäl fast wid brostockarne, at han ej må ifrån bottnen uplyftas. De bästa och fördelaktigaste
ställen at nedsatta kassen, äro wid jordfasta stenar; då man sätter honom så när til dem som möjligt är, kan utan
altid wara säker om fisk. Kassarne sättas i botten så tätt tilsammans som ske kan, i synnerhet när bottnen är jämn.
Om sommaren, när forssen är mäst uttorckad, gräfwa de åt sig kass-ställen, och sätta då redan ut sina broar. Små
gossar pläga emellan stenar, där någon liten ström, faller nedsänka med stenar de kassar som blifwit gamla, hwilkas karmar gått
sönder at de ej kunna fästas wid stolparne; och få ibland nog fisk i dem. Straxt efter Bartholomæi [24 augusti] tid begynner
man at idka detta fiske. När mycken höstflod infaller, ock det är nedan, samt regn och mulit wäder, är fisket ymnigast; men i fullmåne
och wid månsken, samt när Nordsken wisa sig om nätterne, fås mycket litet fisk. När sunnan wäder blåser med regn,
då hafwet här flödat til, så stiga Nejnögon upp i älfwarne i stor ymnighet; men när nordan wäder blåser,
och watnet faller ut är fisket ringare. Man har i akt tagit, at Nejnögon icke allenast följa bottnen utan ock gå midt i watnet;
hwarföre man sätter kassar på hwarandra, då ofta i den öfra kassen är långt mera fisk än i den som står
på botnen. Fiskebragderne sättas neder om aftonen i skymningen, och wittjas i första gryningen. Låter man dem stå in
på dagen så tränga Nejnögonen sig ut ur kassen; och som kassarne äro gjorde af wideqwistar med barck uppå, så blifwa
de mycket tunga och owiga at handtera om de icke hwar dag torckas. Hwarföre de hafwa en stång lagd emellan öfwersta kränkändarna,
hwarpå kassarne sättas at torckas. Man har försökt, at om dagarne fiska efter Nejnögon; men utan framgång. Emellan Bartholomæi
och Michels mässo tiden [29 september] fångas de mäst; då de ock äro mycket fete och råmmfulle. Ju närmare det lider
til wintern, ju mindre blifwer fänget. Eljest fiskas efter Nejnögon så länge älfwerne ej tilfrusit, och man kan begå sig
för kölden, at handtera bragderne. Man har anmärkt at när det lider emot sena hösten, begifwa Nejnögonen sig åt
landet; hwarföre man ock flyttar sina broar närmare stranden. När tilräckeligt watten är i forssarne, och wäderleken är
tjenlig plägar ofta så mycken fisk tränga sig in i kassen at 2:ne karlar hafwa nog at syssla med at få honom upp ifrån bottnen,
om kassen är stor och wid, samt strömmen starck. Man måste straxt med stor behändighet uttaga fisken; eljest kan man snart
förlora honom; ty Nejnögonen äro ganska hale och snälle. Tinor sättas ock emellan jordfaste stenar, med stolpar omkring.
Dock brukas de mäst om wintertiden, då ock Neinögon fås, men mycket magre. När fisket war godt, såldes fordom
Nejnögon färska för 18 til 30 öre k:mt för hundrade; men denna tiden för 2 Daler. Neinögon är en söt
och smakelig fisk. När de kokas färska och blifwa rätt tillagade, låta de wäl äta sig. De göra stor nytta i hushållningen.
En del salta på dem litet, och torcka dem sedan, då de, stekte på halster, kunna wäl ätas. Men när de blifwa gamla, begynna
de at härskna. Kemi boerne pläga röka Neinögon, och sedan sälja dem marktals; dock hafwa de smak af rök, och äro derföre
ej så begärlige. Allmogen plägar koka Neinögon, som äro torckade, såsom annan torr fisk, med gryn och rofwor tilsamman,
och göra sig deraf en god rätt. Men aldra smakligast blifwa de, när de rätt insyltas. Det sker på följande sätt: när
Neinögonen äro fångne, rensas de, således at man under händerne gnuggar och gnider dem i aska at all slem och den swartaktiga
färgen går af dem; sedan sköljas de i watten at de blifwa blanka som silfwer; dernäst afskäres hufwudet och stjerten samt tarmen
med dess tilhörigheter uttages. Derpå insaltas fisken med fint Lüneburgs salt, så mycket man tycker; hwaruti de ligga et halft dygn.
Sedan fisken tagit til sig tilräckelig sälta (hwarwid i akttages, at den ej för mycket saltas, då den både bleknar och blifwer
osmakelig), stekes den på halster, och insyltas uti kaggar med ordenteligen starck ättika. Emellan hwart hwarf lägges kryddpeppar, stötta
Neglickor och Kardemummor. Sedan lägges tyngd uppå. När fisken således blifwit tilpackad i kaggen tilslås bottnen, hwarpå
göres et swickhål, hwarigenom ny ätticka efter hand tilgjutes. Sedan Neinögonen på detta sätt äro insyltade,
kunna de i lång tid förwaras; men så snart ätticka tryter begynna de at härskna. Sådane med Neinögon insyltade i kaggar,
som äro så stora som de 16:de delar hwaruti Holländsk Sill insaltas, pläga här i landet kosta 6 D:r k:mt. |