Nykarleby Min barndoms och min ungdoms stad av Einar Hedström

Kälkåkning


Kälkåkningen var den tiden någonting helt annat än den är nu. Den utgjorde ett mycket omtyckt nöje, ej blott för barnen utan även för ungdomen ända upp till konfirmationsåldern ...

Apoteksbacken utgjorde den bästa och ojämförligt mest anlitade kälkåkningsplatsen. Den var bred och rak och för resten den tiden högre än i våra dagar, emedan kraftverksdammen då ej ännu dämt upp älvens vatten. Enligt oroliga mammors mening var den högst riskabel för deras älsklingar på grund av att en sten reste sig över isen strax nedanför backen. Självfallet måste man vara försiktig, då man passerade den med god fart. För de ungas välfärds skull lät ”farbror Thure” (Heikel) sedermera spränga bort stenen.

... På fastlagstisdagen hörde det till saken att man skulle besöka alla de här nämnda backarna med början och slut vid Apoteksbacken, som då stundom belystes av skenet från en tjärtunna.


Einar Hedström (1958) Nykarleby Min barndoms och min ungdoms stad, sid. 191 f.


Om man idag skall ränna i Apoteksbacken, blir det åt andra hållet, för numera lutar det som är kvar av den in mot staden. Vi åkte också i en hel del olika backar och med varierande utrustning; styrkälke, pulka, skidor, sparkstötting och miniskidor av plast. Varje gång jag ser en sparkstötting, det är inte så ofta nu för tiden, tänker jag med bävan på våra bravader i backen ner mot järnvägsstationen. Vi kopplade ihop sparkarna till långa tåg, tog upp farten ungefär som när man sparkar igång en bob, och sen utför backen med full fart. Roligast var det när någon lyckades styra ner hela ekipaget i ”Attos bettschin” (bäcken)” och vi låg ”huller om päron” i en stor hög.

Bäcken som tidigare kallades Sunds bäck, hade fått sitt namn av ”Atto” Marklund som hade en bilskrot på lindorna kring den. Vi tyckte att bilskroten var en mycket förträfflig lekplats, men ”Attos” pappa Alfons var inte av samma åsikt. Leken avbröts allt som oftast av varningsropet ”Alfåns kåmbär, Alfåns kåmbär!!!”. Än i dag kan man hitta rostiga bildelar på platsen, trots att bilskroten avetablerades i början på 1970-talet.