Mejeriet
i Markby sett från landsvägen. (Bilden finns i ”Markby
som vi minns”.)
Vintertid kärnades smör
varannan dag. Smöret förpackades, eller stampades, i 25 kilograms kartonglådor.
Dessa var invändigt beklädda med smörpapper (drittelpapper). Smörpapperet
skulle särbehandlas, kokas och ligga i saltlake innan man beklädde lådorna
invändigt. Smöret lagrades sedan i ett litet rum, vägg i vägg
med gräddrummet.
Smöret hämtades varje vecka av den turgående
bussen, som gick via Markby till Jakobstad. Smöret lämnades sedan på
Kovjoki station för vidaretransport till Enighetens lager i Helsingfors.
Själva
mejerisalen, som vätte mot landsvägen, innehöll invägningsvåg,
grytpastör, vars innermantel med jämna mellanrum måste förtennas,
separator och en liten träkärna. Från maskinrummet gick en transmissionsaxel
in i mejerisalen. Den var utrustad med en massa remskivor som drog de olika pumparna
och maskinerna. Vi använde elektricitet, en tio hästkrafters elmotor
skötte den detaljen.
I pannrummet fanns dessutom en ångmaskin
kallad ”Fulton”, som kunde användas vid enstaka tillfällen.
Den kunde behövas om höstarna när tröskandet vidtog, då
räckte inte den ström som Esseborna kunde uppbåda.
Grädden
förvarades i en så kallad ”vanna”. Den var halvcirkelformad
och bestod av en ytter- mantel i järnplåt och en rostfri mantel, som
omslöts av vatten. ”Vannan” var öppen i ena ändan. Där
placerades is sommartid så att grädden kunde kylas till lämplig
temperatur.
Kylmöjligheterna var spartanska på den tiden och
isanskaffningen var verkligen ett kapitel för sig. Isen, eller isblocken,
togs varje vår ur Nåpisjön. Stora isstycken transporterades sedan
med häst till mejeriet, det var arbete som utfördes på talko.
Isen lagrades därefter under sågspån bakom garaget. Den måste
isoleras på det sättet för att klara värmen under sommarhalvåret.
Från det spåntäckta lagret hämtade vi sedan, varje dag,
den is som krävdes för att vi skulle kunna kyla grädden. [Istagning
på Nykarleby älv.]
En episod från arbetet i islagret
minns jag alldeles speciellt. En lördag på sensommaren när jag
skulle ta in is fick jag inte loss isbitarna med järnspettet. Då tog
jag istället en dynamitpatron, placerade den mellan isblocken och tände
på. Dynamiten arbetade bra, nästan för bra. Bitar av isen flög
iväg, men tyvärr åt fel håll. En av isbitarna flög
rakt genom brädväggen in i bilgaraget och brädstumpar i sin tur
rakt genom framrutan på min bil en Ifa. Till all tur var vindrutan
tudelad så ena halvan var alltjämt hel. Nu var goda råd dyra,
på kvällen skulle vi på kalas till Jakobstad.
Men om man
bodde i Markby gällde det att inte vara rådlös. Bort med glasskivan
ur bokhyllan, fram med glasskäraren och innan kvällen var kommen var
den nya rutan på plats.
Vid
ett mejeri kretsade mycket kring livet på plattformen, från vänster:
Sigurd Nylund, Magnhild Sundqvist, Eivor Bränn, Johannes Björk, Alf
Nygård, Ingvall Nylund, Sven Nygård samt Nils Westerlund med sonen
Rolf. (Bilden, som finns i ”Markby som vi minns”, är eventuellt
tagen 1957).
Min Ifa (F9) hade jag köpt för
352 000 mark 1953, det var för övrigt bilanskaffningens stora
år i Markby. Koreakriget, högaktuellt just då, hade medfört
att virkespriserna skjutit i höjden som aldrig förr. Unga pojkar tog
körkort och bilar inhandlades. Och bilar diskuterades förstås
när byns karlfolk möttes och möttes det gjorde man i butiken och
på mejeriets plattform.
Men skogslikviderna till trots skulle inte
mjölkhanteringen vid mejeriet i Markby överleva 1950- talet. Under mejeriets
sista hela verksamhetsår, 1956, invägdes 504 718 kilogram mjölk
från 48 leverantörer. Mjölken förädlades till 25 656
kilogram smör. Driftskostnaderna uppgick till 7,8 procent av inkomsterna,
vilket var lika med medeltalet för förbundets mejerier.
1957 var
ett förändringens år, för undertecknad och för mejerihanteringen
i Markby. Disponentens hastiga frånfälle vid Purmo Andelsmejeri i augusti
nämnda år gjorde att jag sökte den vakanta tjänsten där
och fick den också. Så helt plötsligt stod Markby mejeriet
utan personal.
Styrelsen kallade till extra stämma för att, jag
citerar ordagrant ur kungörelsen: ”anställning av ny personal,
eller nedläggning av driften”. Stämman beslöt, efter en kortare
diskussion, att lägga ner verksamheten.
Andelsmejeriet i Markby lade
ner driften den 1 oktober 1957 och därefter transporterades mjölken
till Purmo Andelsmejeri så jag fick även i fortsättningen hantera
bybornas mjölk. Låt sedan vara att ungefär en tredjedel av leverantörerna
valde att söka sig mot Nykarlebyhållet.
Under min tid i mejerihanteringens
tjänst hann jag arbeta på Milka i Vasa, i Kovjoki, i Markby, i Purmo
och till sist vid JMC i Sandsund. Det blev sammanlagt sex år i Markby, visserligen
i ett gammalt och utslitet mejeri, men i en omgivning där byagemenskapen
var enastående och där alla bönder enigt slöt upp kring det
egna företaget, hyllande andelsdevisen ”en för alla och alla för
en.”
De åren var de bästa i mitt yrkesverksamma liv. Må
de orden vara ett erkännande åt Markbyborna.
|