Brandchefen vill
dra sig ur elden
Nu är måttet rågat för Rolf Backman. Efter en lång serie motgångar som brandchef i Nykarleby siktar han på att retirera ur eldhärden och landa som brandinspektör i Jakobstad.
Utsikterna är goda. Bland tre sökande är han den enda kompetenta. Väljer brandnämnden i Jakobstad en annan kan de bereda sig på besvär, enligt brandchef Rafael Söderberg i Jakobstad.
Backman vill dock inte se svinhusbrandens efterspel som det avgörande för sin reträtt men medger att syndabockstänkandet nog i det aktuella fallet höll på att gå för långt.
Brandchef Rolf Backman vill
dra sig ur eldhärden i Nykarleby. |
— Som brandchef får man tåla en hel del. Men till sist rågas måttet och man blir att fundera, säger Backman.
Backman upplever sig sakna stöd på alla kanter i Nykarleby.
Schismen med räddningsnämndens ordförande Gustav Julin är inte främmande för någon nykarlebybo. Därför sticker Backman inte heller under stol med att denna kontrovers är en bidragande orsak till hans längtan bort.
Platsannonser har Backman läst redan länge. Hittills är dock brandinspektörstjänsten den enda som har lockat.
— Här skulle jag slippa 24-timmars ansvaret och ändå ha bättre lön än jag nu har. Inspektören hör inte till alarmkedjan, säger Backman.
Räddningsnämndens ordförande Gustav Julin tror att lönesättning och den obesatta brandmästartjänsten är de största orsakerna till att Backman söker sig bort.
— Det har helt enkelt fallit för stor börda på Backman, tror Julin.
Några initiativ för att förhindra reträtten har Julin ännu inte tagit.
Han tillägger dock att saken skall diskuteras.
Svårt hitta ersättare
Att hitta en ny människa, kompetent för brandchefstjänsten ter sig i det här läget nästan omöjligt, enligt Julin. På orten finns ingen och utsikterna att locka någon längre ifrån är inte heller goda. En brandchef måste bosätta sig i sin arbetskommun.
— Nykarleby saknar skolat folk på grund av att pälsdjursnäringen traditionellt har betalat bättre. Detta fenomen märks vid tillsättandet av varje kommunal tjänst, hävdar Julin.
Dessutom har brandbefälsyrket låg status vilket kommer till uttryck i lönegaffeln. Julin befarar att Nykarleby ifråga om brandchefstjänsten måste sköta åligganden med tillförordnade krafter innan en ny människa har fått skolning.
Rolf Backman har tre månaders uppsägningstid. Den 30 januari sammanträder brandnämnden i Jakobstad och därefter blir det klart vem som får tjänsten. Det som talar till Backmans nackdel är hans ålder och faktum att han är en omstridd person.
— Men Rolf Backman är ju den som skulle komma snabbast in i jobbet, menar Rafael Söderberg.
Rolf Backman hyser inga samvetskval i och med att han är i färd med att lämna ett sjunkande skepp. Boningsorten kommer han i vilket fall som helst inte att byta bort. I Nykarleby har han slagit ner pålarna, här trivs han och här vill han stanna.
— Ansvar för brandväsendet kan man ju ta på olika sätt. Alla har ju yttrandefrihet, säger Backman något kryptiskt.
Blir politiker?
På frågan om han tänker bege sig in i den kommunalpolitiska karusellen, har Backman inget besked att lämna ännu i det här skedet. Som brandchef ville Backman vara neutral vilket innebar ett avståndstagande från alla politiska uppdrag. Nu är förutsättningarna helt andra.
— Men så långt som ett politiskt engagemang i Nykarleby har jag inte tänkt ännu, säger han.
Rolf Backman har varit knuten till brandväsendet i Nykarleby sedan 1970. [Brandchef sedan 1970, men inom väsendet sen 1958.] Tjugoårsjubileet firar han således på språngbrädan.
— Alla kan tröttna, konstaterar Backman lakoniskt.
Brandinspektörstjänsten i Jakobstad har också sökts av Peter Wikman och Stig Herrgård.
|