Stor stril i Nykarleby:

'Ska det vara så ska det'

Alla andra städer har ju fontäner, då måste väl Nykarleby också ha. Så resonerade man på Storbron i Nykarleby igår, när den både efterlängtade och fruktade fontänen riktade sina strålar mot skyn.


Att en stad kan stoltsera med en fontän är liksom något visst i alla fall och ger någon form av status att man kommit sig upp. Och inte ser det illa ut, det är en fröjd för ögat.

Pratet gick på bron om stadens senaste anskaffning.

Det var inte många Nykarlebybor som hade samlats till premiärsprutningen igår när fontänen sattes igång klockan 12.00. Men bl.a. Johannes Swels hade letat sig ut.

— Fast jag kommer väl nog att tröttna på den, eftersom jag bor på Seminariegatan och har den rakt framför tv-stolen.

Fontänens tillblivelse och placering har varit föremål för diskussion. Johannes och de övriga på bron anser att placeringen nedanför Bankgatan är bra.

— Den syns åt många håll. Det är ju inte bara för nykarlebyborna det sprutar, utan också för andra förbipasserande och turister.

Fontänen går att flytta om det nu skulle bli bråk om placeringen.

Den arbetsgrupp som sysslat med fontänen bestämde sig slutligen för att hålla sig till vattenstrålar, och slopade konstverket. Den mittersta högsta strålen är ungefär tolv meter hög [motsvarande drygt ett fyravåningshus], de övriga fem är ca fem meter. Den sprutar mellan 7 och 23 varje dag och när det är mörkt skall lampor lysa upp den.

— Fast sidostrålarna kunde spruta lite mer utåt än rakt upp i luften, tycker nån.

Priset man får betala är ca 100.000 mark.

— Nog har det funderats över kaffeborden om det är vettigt att lägga allmänna medel i en fontän, när mycket annat är viktigare. Men den är ju där nu.

Dagen till ära hade en mink gett sig ut på en simtur i älven. Vad minken tänkte om skattepengarnas fördelning vet vi inte, men kanske borde man ta det som ett gott tecken?



Nykarleby fick sin fontän.


Anci Holm, Jakobstads Tidning den 14 juli 1988. Fontänen togs bort efter några år för vattnet blåste mot kyrkan och fuktade fasaden. Den var dock kvar 1990 och bojen var kvar 2007. Fascinerande att den klarade så många islossningar!
Margite Enlund tillhandahöll.


*     *     *



Fontänen 1988 eller 1989. Foto: Birgitta Kronqvist. Förstoring.
Tycker mig ha ett minne av att man när man passerade Storbron kunde bli nedstänkt.


Läs mer:
Redan 1984 funderade man på fontänen.
Vart tog vattenstrålen vägen? Jakobstads Tidning 2000.
Bojen 2014.
Fler artiklar ur JT.
(Inf. 2021-01-14, rev. 2023-09-24 .)