Allt överlopps ska bort

Blandade känslor när konstskolan packar ihop och flyttar till Jakobstad.

På samma sätt som äppelträd ger äpplen ska människorna göra goda gärningar. Med den tanken lämnade konstskolan ett minne efter sig i Nykarleby genom att plantera tio äppelträd vid Kuddnäs.


NYKARLEBY

På tisdagskvällen togs något som går att likna vid ett officiellt avsked. Träden planterades som en minnesgåva till Nykarleby.

Efteråt var det loppis på konstskolans gård. En hel del prylar som inte ska med i flytten var till salu. Det handlade om allt från möbler och datorer till pärmar och bordtennisnät.

Det var en kväll som präglades av såväl vemod som tillförsikt. Inte många dagar återstår av skolåret. Det sista som konstskolan verkar i Nykarleby.

- Det är verkligen dubbla känslor just nu. Vi har trivts så otroligt bra här i Nykarleby. Det har varit väldigt skyddat och intimt vilket har skapat en oerhört bra stämning. Samtidigt har vi fått möjligheten att förverkliga nästan alla de idéer vi har haft, säger enhetssekreteraren Susanna Frände som hanterade loppiskassan.

I det inledande talet vid planteringsceremonin liknade Leif Strengell konstskolan och Nykarleby vid ett växthus där konsten och kulturen kunnat gro under gynnsamma förhållanden. Nu flyttar man i stället ut på de stora fälten.

En bild som Frände instämmer i.

- Samtidigt som det är vemodigt ser vi fram emot att flytta in i nya fina lokaler och komma in i ett sammanhang med flera studeranden.

Men innan allt är klart väntar en hel del jobb.

- Vi lever mitt i ett flyttkaos just nu och så lär det fortsätta en bit in på hösten tills vi har installerat oss ordentligt i Jakobstad, säger Frände.

Och hur går det med affärerna?

- En hel del är redan reserverat. Inte minst de gamla tv- och filmprylarna är mycket eftertraktade.

Trots intresset lär det bli en del över från kvällen. För den som är intresserad blir det konstskolanloppis igen under Juthbacka-marknaden.

Det var inte bara skolans grejer som var till salu. Även eleverna hade upprättat sina egna loppisbord.

Anni-Maria Weckman kommer från en liten ort utanför Tammerfors och studerar första året på fotolinjen. På hennes bord finns främst kläder.

- Allt är billigt, jag måste få in pengar så jag har råd att flytta och bli av med en del kläder så jag får allt nedpackat.

Weckman har bott med en kompis i Jakobstad under året men ska från och med hösten bo ensam. Hon är glad att skolan flyttar.

- Det har varit jobbigt att åka bil varje dag. Men jag kommer själv från en liten ort och hatade att bo där så jag ville inte flytta till Nykarleby.

Att den nya skolan verkar bli riktigt fin gör inte saken sämre. Men även om Nykarleby inte lockade som bostadsort har hon trivts med skolgången.

- Eftersom skolan är så liten gjorde det att det blev en fantastisk stämning. Jag har så många fina minnen härifrån.

Den största skillnaden med flytten tror Weckman blir att den nya skolan är betydligt större.

- Det blir både spännande och skrämmande, konstaterar hon.


[Bildtext till ickepublicerad bild]

Fotostuderande Anni-Mari Weckman (th) hade en hel del kläder att bli av med. Hon ska byta lägenhet i Jakobstad till hösten och är orolig för att hon inte ska få det att rymmas efter flytten. Inkomsterna är också i högsta grad välkomna.


Björn Bredbacka, Österbottens Tidning den 23 maj 2012.


*     *     *


Lars Pensar tillhandahöll med en kommentar om dagsläget:

Konstskolan har försvunnit som snödrivan på våren. De har fyllt ”siirtolava” efter ”siirtolava” med allt möjligt, samt ordnat loppisar där allt från kameror och videoapparater till diverse skulpturer kunnat förvärvas för några euro. 

Jag träffade härom dagen gravgårdsträdgårdsmästaren som berättade att kyrkofullmäktige röstat om namnen på de fem portarna till gravgården och kommit till resultatet att de skall heta: Södra porten, Maria porten, 1800-tals porten, 1900-tals porten samt Norra porten, allt i denna ordning då från syd till nord.

Vägen från Klippan till Storbacken har grävts ut till 1½ m djup för att få bort otyget med stockar och stammar som av tjälen vandrat uppåt och gjort vägytan till en puckelpist. Filerna har enkelriktats under arbetet så man har varit tvungen att vänta på tur att passera.

Bostäder och hus byter ägare nu, verkar vara dödsfall och flytt till ålderdomshem som utlöst aktiviteten.

Nu blommar häggarna!

Detta var det sorgliga slutet på konstskolans verksamhet i staden sedan 1983.


*     *     *

I april 2018 tillhandahöll Lars Pensar milstolpar av Leif Strengell:


Milstolpar

1981: Första idén.
1982: En konstskola i Nykarleby ...?!.
1983: Svenska Konstskolan i Nykarleby, Älvbrantens A-hus.
1984: Älvbrantens B-hus.
1987: Residenshuset vid skolområdet.
1988: Galleri Viktor.
1989: Prevexfastigheten.

1991: Fotolinjen startar.
1992: Juthbacka herrgård.
1992: Studentbostäder vid Juthbacka.
1992: Videolinjen.
1993: En första tanke på yrkeshögskola.
1996: Formgivning.
1996: Svenska Yrkeshögskolan (SYH), Svenska Yrkesinstitutet (SYI).

2008: Yrkeshögskolan Novia 2009: Yrkesakademin - YA.

2012: ”Konstskolan” flyttar till Jakobstad och Campus Allegro.

Leif Strengell, lektor i bildkonst, har plockat ihop den lilla utställningen i Allegro som presenterar Svenska konstskolans tid i Nykarleby.

Österbottens Tidning april 2018.
(Inf. 2018-04-16.)


Läs mer:
Affisch för evenemangen.
Rektorn och Nefertiti av K-G Olin i Österbottniska Posten 1984.
Fler artiklar ur ÖT.
(Inf. 2018-04-17, rev. 2020-02-01 .)