Nykobes betongstation
invigdes i Nykarleby
Är det här man trycker? Frågar stadsdirektör Börje Nygård och sätter igång den nya betongstationen i Nykarleby. Direktör Harry Backlund, Kari Stennabba, Johan Holmlund och Karl-Erik Kronqvist övervakar starten.
NYKOBE Betongstation i Nykarleby invigdes officiellt på tisdagen, då stadsdirektör Börje Nygård var den som genom att trycka på startknappen lät den första betongen rinna ner i väntande transportbil. Riktigt första produktionen var det emellertid inte, då man redan provkört anläggningen några veckor.
CIRKA 10 000 kubikmeter betong har man räknat med att sälja från anläggningen under den första säsongen. Av produktionen beräknas något mindre än hälften användas av de backlundska företagen.
— Förutom av byggnadsbyrån ägs aktierna av personer i företagets ledningsgrupp samt av två nykarlebybor. Ingen av parterna äger ensam mera än hälften av aktierna, berättar VD Harry Backlund, som också fungerar som styrelseordförande i Nykobe.
Aktiekapitalet uppgår till 300 000 mark och den totala investeringen går på 1,6 miljoner mark. Projektet blev sammanlagt 300 000 mark dyrare än beräknat på grund av att byggstarten skedde senare och på en mera ofördelaktig tidpunkt än ursprungligen beräknat. Därtill kommer att grundningsarbetena i någon mån blev kostsammare på industriområdet än på den plats i Kovjoki där man först planerade anläggningen.
— Enligt planerna skulle invigningen ha skett i april—maj, men på grund av kända orsaker fördröjdes projektet med ett halvt år och skede under de mest ogynnsamma förhållanden, berättar platschef Ingmar Åkerblom och tillägger att detta naturligtvis påverkat kostnaderna för bygget.
Betongstationens maskiner och övriga specialanläggningar har levererats av Rakennuslaite Ky som också monterat dem.
Själva betongblandaren är en ABECE frifallsblandare med två kubikmeters volym. Stationens kapacitet är något över 40 kubikmeter/timme.
Till anläggningarna i Nykarleby hör också ett betonglaboratorium där man testar kvaliteten på den egna varan. Själva anläggningen är helautomatisk och sköts av en person från ett kontrollbord.
— Tillsammans med disponenten är han den enda fast anställda vid stationen, men inräknar man de som sköter transporterna ger stationen sammanlagt sju nya arbetsplatser, berättar Harry Backlund.
Stationen är byggd med tanke på framtida utvidgningar. Bland annat finns utrymme för en andra lagersilo bredvid den på 50 kubikmeter som nu finns.
Cementen till betongen kommer från Parteks lager i Jakobstad [vid Alholmen]. Grusmaterialet kommer från Nykarleby och likaså får man vatten ur stadens vattennät.
Förutom betongen skall stationen också stå till tjänst med uthyrning av material som behövs för bearbetningen på byggnadsplatsen.
— Som en måttstock kan man säga att en betongstations influensområde skall köpa en kubikmeter betong per person och år, berättar Ingmar Åkerblom.
Hos Nykobe räknar men med att ha ett avsättningsområde från Jakobstad till Vörå. Något priskrig med andra företag i branschen tänker man inte ge sig in på.
Byggnadsbyrå H. Backlund står för arkitektplaneringen och de byggnadstekniska arbetena vid stationen, Oy Huber har handhaft VVS-tekniska arbeten och Nykarleby El-affär elarbetena.
|