Trålar och kassar god fångst
Företaget Scandi Net i Nykarleby har just firat sitt tvåårsjubileum och i januari flyttar företaget ut till en nyinköpt hall som i dagarna färdigställts.
Jag hade räknat med en omsättning på dryga halvmiljonen vid starten, berättar Kurt Blomqvist, mannen bakom aktiebolaget Scandi Net, som hittills varit inhyrt i Nykarleby Transportcentrals utrymmen.
I år omsätter företaget tre miljoner mark och det har gått betydligt bättre än vad de blomqvistska beräkningarna till en början tog sikte på.
Redan första året var Scandi Net uppe i dryga en och en halv miljon mark.
Mellan tre och fyra personer är i Nykarleby fullt sysselsatta med att montera trålar, fiskodlingskassar och fångstfällor.
Det är rena hantverksarbetet, beskriver Kurt Blomqvist verksamheten. Själv sysslar Kurt enbart med försäljning.
I Tallinn sysselsätter Scandi Net hela 10 personer, som också monterar samma kassar och trålar.
- Sista handen lägger vi dock på arbetena här i Nykarleby, tillägger han.
Däremot är det inte enbart tillgången på billig arbetskraft som gjort att verksamheten utlokaliserats till Tallinn.
- Det finns helt enkelt inte tillgång på folk som kan hantverket, förklarar Blomqvist, som menar att det tar ända upp till två år innan man lär sig monteringen.
I Tallinn hade Blomqvist turen att råka på ett trålbinderi, som tidigare utgjorde en avdelning i en stor fiskekolchos.
De som jobbade där hade mer än tio års erfarenhet och kvinnorna är otroligt skickliga och snabba, enligt Blomqvist.
Kurt Blomqvist på Scandi Net är optimist och satsar på en ny hall för montering av fiskeredskap av storformat.
Själv är Kurt Blomqvist inte ny i branschen. Med en sexårig erfarenhet som inköpare och ansvarig för försäljningen vid Lindemans nätfabrik i Vasa har Blomqvist den erfarenhet, som gjorde att han vågade ta upp konkurrensen. De viktiga kontakterna fanns från tidigare.
Idag är Scandi Net i Nykarleby och T-Trål i Mariehamn dominerande på den finländska trålmarknaden.
Fiskodlingskassarna är den andra stora produkten på Scandi Net och i år har man levererat hela 80 kassar från Nykarleby. Såväl inom landet som till Sverige och Norge.
Utöver nytillverkningen går en stor del av arbetet till reparation, renovering och förstoring av trålar och kassar. Råvarorna eller själva näten köper Blomqvist från Norge och Danmark. Till en del köper Scandi Net också underleveranser.
Nykarleby är, enligt Blomqvist, lägligt placerad med tanke på marknaden. Mycket av trålfisket sker mellan Nystad och Uleåborg och närheten till kunderna och möjlighet att snabbt serva dem ser Blomqvist som en stor fördel med att finnas i Nykarleby.
Däremot har Scandi Net inte mycket att göra med det kustnära fisket som sker här i nejden. Exporten utgör omkring 20 procent av omsättningen på Scandi Net.
Vi räknar med att det tar upp till tre år att bygga upp kapaciteten här i Nykarleby och på sikt räknar vi med att flytta hela verksamheten hit och då också sysselsätta fem till sex personer till.
Det första steget blir att inta den nya hallen på Kvarnvägen i januari.
Med inköp av den plus en utbyggnad som fördubblar hallytan kostar satsningen en halv miljon mark.
- Men vi räknar med att det på sikt skall vara en lönande satsning, menar Blomqvist.
Längden är det viktigaste när det gäller hallar för montering av fångstredskapen. Däremot är man mindre beroende av höjder och bredder. Att betala hallhyra för volymer man inte behöver är därför onödigt.
Den nya hallen mäter 10 gånger 31 meter och förutom monteringshallen finns också ett kallt lager där även färgeriet skall inrymmas.
- Vi ser nog ljust på framtiden, även om en del frågetecken hopar sig kring EU-medlemskapet och dess inverkan på fisket, avslutar Kurt Blomqvist.
|