Stefan Fors skrev en bok om Nykarlebys historiska guldålder – ”Den röda tråden är min egen släkthistoria”
”När älven strömmade fritt” är en tillbakablick på Nykarlebys 1800-tal genom en släkthistoria. På onsdagskvällen berättar författaren Stefan Fors om sin debutroman i Rådhuset.
|
Foto: Britt Sund |
Stefan Fors har inte bara skrivit en stor del av sin bok i sin stuga vid Andra sjön. Det är också där han förbereder sig inför presentationen av boken och av det plötsligt påkomna författarskapet. |
1800-talet är för Nykarlebys del ett sekel då sjöfarten blomstrar, skeppsvarven har mycket att göra och handelshusens affärer går som de ska. På samma gång pågår nöjeslivet i skärgården och på Brunnsholmarna. Allt det här tittar Stefan Fors närmare på i boken ”När älven strömmade fritt” som han gav ut på egen hand för en månad sedan.
– Den röda tråden är min egen släkthistoria, men den är mest ett skelett. Jag har velat beskriva den historiska miljön, ge läsaren en genomgång av historiska skeenden genom familjens ögon, säger Stefan Fors.
|
Foto: Britt Sund |
Stefan Fors stuga vid Andra sjön fungerar utmärkt också som skrivarstuga där en stor del av hans första bok blivit till. |
Tre generationer hinner figurera i boken varav sjöfarten spelar en stor roll för de två första. Allt börjar med att en ung pojke flyttar från Norge till Österbotten på 1810-talet.
– Formen är skönlitterär och jag kallar boken roman, men jag skulle säga att 80 procent är sant. Alla personer som nämns vid namn är verkliga.
Källorna kommer från webbsidan Nykarlebyvyer, en morbrors släktforskning, nationalbiblioteket och brevsamlingar som hittats vid Åbo Akademi. Att skriva en bok har inte varit någon långvarig målsättning för Stefan Fors. Snarare är det en konsekvens av ett växande intresse för gångna tider.
– Det är det häftigaste för mig själv. Många som ger ut en bok säger att det är en livslång dröm, men så har det inte varit för mig. Med åldern har jag blivit alltmer historiskt intresserad. Jag läste mycket mycket om släkten och människorna i Nykarleby och började se en film framför mig och tänkte att någon borde skriva en bok om det här. Sedan vaknade jag en morgon för två år sedan och visste att det var jag själv som skulle göra det. Det var som att jag hade bestämt mig i sömnen.
Att utan tidigare erfarenhet ge sig på att skriva något som i slutändan blev över 400 sidor långt kan verka skrämmande.
– Men jag tänkte att det blir ett äventyr och att jag kan lära mig under processens gång. Jag läste en del bloggar om skrivande och har en kritisk fru som läste mycket av det jag skrev. Jag var rädd att inte kunna berätta en 100-årig historia på ett flytande sätt, men den rädslan tycks vara obefogad. Den språkliga biten trodde jag att jag skulle fixa lätt, men det fick jag i stället jobba mycket med. Jag hade gjort många nybörjarfel, använt alldeles för många adjektiv.
Stefan Fors är uppvuxen i Nykarleby, men utflyttad sedan över 40 år. I dag bor han i den lilla kommunen Itis öster om Lahtis, men tillbringar tid i stugan i Nykarleby när det är möjligt.
– 1981 började jag studera vid Åbo Akademi. Efter studierna fick jag jobb i södra Finland och på den vägen är jag.
Onsdagskvällens föreläsning om boken i Rådhuset klockan 19 ordnas av Nykarlebynejdens släkt- och bygdeforskare. |