Nykarlebystjärnan
visar vägen

Nykarlebystjärnan visar vägen i vintermörkret. Stjärnan som blivit en omtyckt julsymbol för Nykarlebybor och människor med anknytning till den lilla staden har anor ända till 1700-talet.
     Sjömännen tände stjärnan ombord på sina skepp och fruarna tände stjärnor på gårdstunet så att männen skulle finna vägen hem. Det berättar Ann-Maj Smedman som är stjärnmamma i Nykarleby och tillverkar dem på löpande band.
     Fast riktigt på löpande band går inte tillverkningen. Att tillverka en Nykarlebystjärna är verkligen ett hantverk från början till slut. En bandsåg, cirkelsåg och bandslip är de maskinella verktyg som Ann-Maj använder när stjärnan tar form. Att Ann-Maj som är född och uppvuxen i Kronoby fick ett så innerligt förhållande till julsymbolen i Nykarleby kanske förvånar. Men Ann-Maj är en hantverkare ut i fingerspetsarna. Hon är utbildad barnträdgårdslärare och van att pyssla och syssla med knep och knåp. Så länge hon jobbade som barnträdgårdslärare gällde det att trolla fram olika saker av nästan ingenting. Materialet måste vara billigt.
     För några år sedan fick Ann-Maj, som sedan 22 år tillbaka är bosatt i Nykarleby, tillfälle att gå hantverkarlinjen vid Kronoby folkhögskola.
     — Det var den roligaste tiden i mitt liv hittills, säger Ann-Maj som då verkligen fick utlopp för sina hantverkartalanger. Ann-Maj räds inga maskiner och hon trivdes mycket bra i slöjdsalen. Svepaskar, möbler, olika prydnadssaker, alster i näver och i säv växte fram. Vävstolen är inte heller främmande för Ann-Maj som även målar ikoner. Hon är medlem i konstringen i Nykarleby och målar i olja när tiden medger. När inte Ann-Maj tillverkar stjärnor arbetar hon som personlig hjälpare åt två synskadade män.



Ett behov

Ann-Maj som själv hade en Nykarlebystjärna funderade på möjligheten att börja tillverka dem. Runar Renvall som tillverkade stjärnan delade gärna med sig av sina kunskaper. Runar som numera är död märkte att krafterna sinade och att han kanske inte skulle orka hålla liv i traditionen att tillverka Nykarlebystjärnan.
     För två år sedan började Ann-Maj tillverka de första stjärnorna. Senaste år var hon ensam på marknaden. Hon hade tillverkat 100 stjärnor för att sälja på NIK:s julmarknad som då hölls i Normens skola. Stjärnorna gick åt som smör i solen och Ann-Maj hade många beställningar.
     — Hela december fram till jul tillverkade jag stjärnor, berättar Ann-Maj som påpekar att produkten i allra högsta grad är säsongbetonad. Men det finns faktiskt folk, kanske med förankring i Nykarleby som hör sig för om stjärnor under sommaren då de besöker orten. Det är bäst att alltid ha en del stjärnor i lager. Men Ann-Maj har lagringsproblem. Tillverkningen har hon i sitt hem i Forsby i källaren. Men det blir trångt speciellt när julen närmar sig och lagret är stort.

"Skönt när
stjärnan är
     klar"

     — Jag söker ett lämpligt lager någonstans i Nykarleby, säger Ann-Maj som är glad över att hon har möjlighet att utföra en del träarbete i den verkstad som upplåts för arbetslösa i Nykarleby. Det är en del träarbete på en stjärna. Stommen är i trä. 28 pinnar eller ribbor behövs till en sjuuddig stjärna. Ribborna ska sedan limmas ihop till uddar. Cirklar sågas på bandsågen och Ann-Maj fogar ihop delarna.
     Tidigare kläddes stjärnan med silkespapper. Men numera används tyg. I början hade man enbart stjärnor utomhus i toppen på en lång stång. Femuddiga stjärnor fanns också. En femuddig stjärna välkomnar till Herlers museum när julen närmar sig. På Kuddnäs inleddes julen med att stjärnan tändes, berättar Zacharias Topelius år 1835.


Ann-Maj Smedman är ny stjärnmamma i Nykarleby.

Ann-Maj Smedman är ny stjärnmamma i Nykarleby.


Fyra färger

Nykarlebystjärnan påminner om Betlehemsstjärnan och julens kristna budskap. De sju uddarna representerar veckans sju dagar, då Gud skapade världen. Det finns en blå udde, två gula, två röda och två gröna uddar. Den blåa ska alltid peka nedåt och symboliserar jorden och jordens mörker. De gula symboliserar det himmelska ljuset som kommer ner till jorden. De gröna uddarna är hoppet som tänds genom frälsarens födelse. De röda uddarna är Guds kärlek som sträcks ut över hela världen till alla människor.
     Symboliken tilltalar Ann-Maj som fick sin egen första stjärna av maken Fredrik på 80-talet. Den hade tillverkats av Helge Hedman.
     — Att fortsätta tillverkningen av stjärnan känns som en kulturgärning. Stjärnan bidrar till att många Nykarlebybor upplever en speciell hembygdskänsla. Ann-Maj tycker speciellt bra om kärlekens röda armar som välkomnande sträcks emot oss.


Att tillverka en Nykarlebystjärna är hantverk från början till slut.

Att tillverka en Nykarlebystjärna är hantverk från början till slut.


Sagans stjärna
Ann-Maj tror att Topelius tänkte på just denna stjärna när han skrev sagan om Björken och stjärnan.
     — Annars skulle inte barnen ha hittat hem, det finns ju miljoner björkar och stjärnor i världen, säger Ann-Maj Smedman som sammanfattat en text om stjärnans historia. Den följer med varje stjärna hon tillverkar och säljer. Stjärnan förses med en 3 meters elledning och en 15 watts lampa. En rejäl ask ingår, i vilken stjärnan kan förvaras mellan jularna.
     — Stjärnan är ju mesta tiden av året i förvar, påpekar Ann-Maj som konstaterar att folk numera gärna tar fram sina stjärnor till 1 advent. Vissa väntar till Lucia, men då syns stjärnan i många fönster åtminstone i Nykarleby och i ett och annat fönster i förskingringen.
     Ann-Maj medverkar även i år i NIK:s julmarknad som denna gång hålls i Idrottsgården. Något annat år när hon har mera tid kanske hon även deltar på andra marknader. Stjärntillverkningen inleder hon i god tid på hösten. Hon reparerar också stjärnor. På beställning kan hon också tillverka stjärnor för utebruk. Då använder Ann-Maj vindtyg.


Birgitta Östdahl, fredagen den 22 november 2002, Norra Posten. En del uppgifter om stjärnans historia är inte riktigt korrekta.
Lars Pensar tillhandahöll.


Läs mer:
En annan artikel om Ann-Maj.
Innehållsförteckning till kapitlet Nykarlebystjärnan.
Fler artiklar ur Norra Posten.
(Inf. 2006-11-19, publ. 2006-12-03.)