EN ÄRORIK BATALJON AVMÖNSTRAR.
På lördagen anlände till uppställningsorten Jeppo, med tvenne olika tåg den efterlängtade första bataljonen i det med odödlig ära höljda svenska infanteriregementet 61. Som bekant har huvuddelen av krigarna i Nykarlebynejden, Oravais, Vörå, Maxmo och Kvevlax tjänat i detta regementes första bataljon.
[”Sextiettans” emblem. Fakta om det.]
I Jeppo iförde de sig kronans kläder en vacker sommardag i juni 1941, och en novemberdag — icke mindre vacker för det — år 1944 sade de, som vi hoppas, för alltid farväl åt soldatlivet och togo de första stegen in i det civila livet. På glädjen hos dem behövde man inte misstaga sig.
Det var ett flaggprytt och glatt förväntansfullt Jeppo, som hälsade krigarna välkomna. Bataljonens unga t.f. kommendör, kapten Wessberg ledde med vana lossningen. bataljonen mottogs så av chefen för uppställningsorten, major Miller. Den 1000 man starka bataljonen fördelades på de tillfälliga inkvarteringslokalerna, och de gästfria jeppolottorna togo med ömhet vård om pojkarna och bjöd dem på massor av kaffe och dopp. Under hela tiden dessa stannade på orten, ”förföljdes” de ständigt av lottorna och kaffepannorna.
Överlåtelsen och avmönstringen på söndagen och måndagen gick sedan som efter noter. Disciplinen var utmärkt in i det sista. Innan pojkarna vinkade farväl åt uppställningsorten, fastslogo de alla, att jeppoborna varit storartade i omtanke om dem.
Ett visst vemod kunde man ibland läsa i de av strapatser och hårda strider präglade ansiktena. Glädjen över hemkomsten kunde inte fördriva tanken på de kamrater, som icke förunnats denna glada dag. På söndagen ville de ägna de fallna en särskild hyllning. En deputation sökte sig upp till krigargravarna i Jeppo och nedlade flera vackra kransar. Bataljonens upplysningsofficer överräckte före uppbrottet från Jeppo till ortens vapenbrödraförening en summa på 3000 mk, därvid tänkande på de fallnas anhöriga. På söndagen bevistade en stor del gudstjänsten i Jeppo kyrka, där kyrkoherde Söderholm predikade.
Nu ser man överallt i bygderna glada unga män. Småleende går de omkring, sprida glädje och njuta av den civila tillvaron. Senaste vecka var det rusning på alla damfriseringar. Krigarhustrurna och fästmöerna hunno också tänka på den detaljen mellan bakning och fejning.
Och nu ser man åter den djupa vackra glansen i deras ögon. Och även alla flickor se förhoppningsfulla ut.
Välkomna hem, pojkar, och slit med hälsan!
De.
* * *
— — — Ddå de hemförlovade från staden inte anlänt till hemorten formerade till någon större enhet utan några då och då, har man inte varit i tillfälle att för dem anordna något mottagningstillfälle som på endel andra orter. Från olika håll har man därför uttalat önskemålet, att man i morgon lördag i staden skulle låta alla flaggor gå i topp, alla hemförlovade ortsbor till ära. Vi föreslå därför, att alla, som ha flaggor, skola hissa dem i morgon kl. 9 och på slaget 4 taga ned dem. — — —
|