Detta konstaterade Effe i ÖP den 9 juni 1950.
Och just denna sommar hörde man allt oftare, ”di ha fari till Sverige”. Ibland var det mannen i huset, som det ofta tidigare också varit fallet, som åkte över till Sverige med båt från Vasa, för att söka arbete och bostad och innan hösten kom hade den övriga familjen åkt iväg. På gamla klassfoton ser man att klasserna decimerats med en handfull elever, som nu blivit svenskar. Man hade lovat klasskamraterna att skriva från det nya landet, och det gjorde man en tid, men småningom svalde det nya landet barnen med hull och hår. Endast enstaka orkade korrespondera med sina gamla klasskamrater som snabbt glömdes för allt det nya, lockande, fina och fascinerande som mötte på den svenska stranden.
Det var faktiskt som om luften hade gått ur mänskorna som blev kvar i staden och många kände oron gripa tag: ”Borde man inte själv också våga steget över till en bättre framtid?”
Under hela 50-talet töms staden på, i synnerhet ungt folk, som söker sig över, kommer på besök med ny motorcykel eller bil och späder på lusten att söka sig till landet i väster. Och Nykarleby fortsätter sova sin törnrosasömn.
p.s: idag får man ca 20 kg smör för en dagspenning. Och man stormar inte butiken om den råkar sälja ett smörparti till nedsatt pris!
d.s.
|