Det uppbrända Markbyfyndet. Med anledning av vår notis om en jordbrukare från Markby, som för en tid sedan i en mosse funnit en egendomlig båt, förfärdigad av en enda trädstam, och sedan upphuggit den, med delar en insändare i Vbl., att skadan kanske inte varit så stor, som man antagit. Enligt beskrivningen var den uppbrända ekstocken en av en enda aspstock urhålkad liten båt. Sådana tillverkas ännu i Siikais socken. De urhålkas ur en enda stam, som inför kolmilans hetta bändes ut och samtidigt svedes invändes. De äro förtjusande farkoster, liknande en hästsko, bära en à två personer och paddlas fram i de minsta åar och bäckar. De svartna av ålder såsom aspvirket gör. Vbl:s insändare har sett sådana båtar med inristat årtal från 1700 talet ännu i bruk. De äro så gott som eviga.

I anledning av ovanstående vilja vi endast meddela, att den funna båten icke var gjord av asp, utan urhålkad ur en furustam, denna av betydande tjocklek, enär båten var cirka 1 m. bred. Man har å orten ingen vetskap om, att liknande båtar någonsin skulle använts. Icke långt från fyndstället på träffades ungefär samtidigt en annan liknande båt. Denna var dock hopfogad av tre delar, vilka voro förenade med naglar av trä.



[Båtmästare Isak Juhola i en äsping som han byggt. Gåva av Institutet för folklivsforskning 1953. tryckt i Folk-Liv 1947.

Från Digitalt museum, Sjöhistoriska museet. Fotat i Satakunda, där Siikainen finns.]


Normalskolan begynte läsåret den 1 september, och intogos därvid 21 nya elever. Skolan har vid terminens början 115 elever, varav i
kl. I 21 (14 g. 7 fl),
kl. II 12 (7 g. 5 fl,),
kl. III 13 (7 g. 6 fl.),
kl. IV 23 (13 g. 10 fl),
kl. V 16 (4 g. 12 fl.),
kl. VI 9 (8 g. 1 fl) och
sammans. kl. 21 (10 g. 11 fl.).


70 år fyller i morgon den 8 sept. telegrafrevisorn Berndt Svanström härstädes. Herr Svanström började i unga år sin bana såsom vaktmästare och praktikant vid härvarande telegraf kontor samt avancerade sedan till revisor. Här i sin hemstad om man undantager en fyra års vistelse i Uleåborg vid där varande telegraf kontor har han under sin långa levnad troget och anspråkslöst utfört sitt livsverk. [Svanström dog drygt tre månader senare.]


S. S. Ägirs säsongavslutning i lördags hade samlat talrika deltagare till segelpaviljongen, där middag intogs kl. 7 e. m. och samkvämet fortgick under tal, sång och samspråk till midnattstid. Vädret var härligt och månskenet förtrollande. På kvällen avbrändes ett vackert fyrverkeri.



Österbottniska Posten, 07.09.1928, nr. 36, s. 2.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.


Läs mer:
Fler artiklar ur tidningen.
(Inf. 2024-04-10, rev. 2024-04-10 .)