Blomströms bestämmer
stadsbornas rätta tid


Släkten Blomström bestämmer tiden för Nykarlebyborna, Lars Blomström drar upp kyrkklockan en gång om veckan. Ända till för ett par år sedan äntrade Lennart, 64, Lars far, upp i tornet och vevade upp de tvåhundratjugo kilos loden. Han gav så tappt.

— Femtio år upp och ner i tornet räcker för en man, säger Lennart.

Det var Lennarts farfar som började med kyrkuppdragningen då klockverket installerades år 1889. Han var urmakare i staden och det passade utmärkt, fast kugghjulen var halvmetern större.



Lennart Blomström, 64, är urmakare i tredje generationen. Nästa år lägger han upp och överlåter butiken, men den säljs utanför släkten. [Förstoring.]


Lennarts far och farfar var urmakare och Lennart själv är urmakare. Men så tog det slut. Lars är postiljon.

— Han hade inte lust att sitta stilla på samma plats. Då passar det bra att kliva upp i tornet en gång i veckan.

Kyrkuret, som ägs av staden justeras höst och vår. Under vinterhalvåret går lagren trögare och då dras den också upp ett par gånger i veckan.



Lars Blomström sköter stadsbornas tidräkning. Han drar upp kyrkuret en gång i veckan.


För fyra år sedan restaurerades klockan helt. Tre månader tog det för Lars och Lennart att svetsa nya slitytor i de uppnötta lagren.

Klockan har inte slagit på ett år nu. Ibland slog den så länge lodet gav kraft. När sedan kraften skulle ha behövts så ville den inte alls.

Men Lars ska fixa klockan till jubileet så att alla Nykarlebybor kan räkna utan att behöva ringa och säga ”nu slog den ett slag för mycket igen”.



Håkan Anttila, Vasabladet, torsdagen den 20 augusti 1970.
Lars Pensar tillhandahöll.


Läs mer:
Blomströms gård.
Fler av Anttilas artiklar ur jubileumsuppslaget.
Fler artiklar ur tidningen.
(Inf. 2012-01-18, rev. 2012-01-18 .)